hotell i Umeå

Trots att Umeå är knökfullt med kultur så rymmer stan också massor med härliga fik, restauranger, storslagen natur och trendig shopping. Hit kan du åka på långhelg oavsett om du är typen som vill besöka Norrlandsoperan, Sveriges modernaste IKEA eller både och. Nöjer du dig inte med en stad, så kan du åka tur och retur över Kvarken till Vasa och hinna med två städer under en och samma helg.

Boka - garanterat bäst pris

Ange ett hotell eller en destination
Ange datum
Ange datum
, , {{ serviceData.rooms.length }} Rum
Antal rum:
Flera rum kan inte bokas samtidigt med presentkort Det går inte att boka flera rum samtidigt, när du bokar en frinatt.
Rum {{room.index}}:
Ange barnets ålder

Om du bokar ett erbjudande eller avtalspris krävs en särskild bokningskod. Använd inga specialtecken som (.) (,) (-) (:). För bokning med koden VOF ber vi dig ringa oss 08-517 517 00.

Spara din bokningskod till nästa gång du besöker sidan, genom att klicka i rutan "Kom ihåg". Klicka inte i rutan om du använder en allmän dator, då kan obehöriga komma åt din bokningskod.

Ogiltig bokningskod
Flera rum kan inte bokas samtidigt med presentkort

Gäller för dig med förbetalda Bonus Cheques. För vissa rumstyper och hotell tillkommer ett tillägg.

Gäller medlemmar i Scandic Friends. För att boka en frinatt behöver du logga in med ditt medlemsnummer och lösenord.

Det går inte att boka flera rum samtidigt, när du bokar en frinatt.

Weekend i Umeå

När du besöker Umeå kan du bo bekvämt på Scandic Plaza Umeå i skön avslappnad miljö, granne med gågatans shopping och nöjesliv eller på Scandic Umeå Syd strax utanför city.

Att hitta kultur i Umeå är ingen konst

Du har säkert hört det förut, men Norrlands kulturhuvudstad fullkomligt sjuder av musik, konst, teater, dans, lokalt hantverk och kreativitet. Umeå är faktiskt den svenska kommun som investerar mest i kultur, så det är kanske ingen slump att Sveriges 13:e största stad erbjuder ett kulturliv i storstadsklass.

Musik och museum

Utöver en av världens finaste gitarrsamlingar på Guitars – The Museum så kryllar det av museum i Umeå. Här hittar du bland annat ett kvinnohistoriskt museum, Svenska skidmuseet, Västerbottens museum, det samiska kulturhuset Tráhppie och Bildmuseet – fullproppat med modern konst och bild. Sedan 25 år tillbaka kan du ta bilen eller cykeln till vackra Umedalen och besöka en av Europas bästa skulpturparker, med över 150 olika verk.

Förutom alla välbesökta museer, så är Umeå berömda för sin stora musikscen. Listan med kända band härifrån kan göras lång, och det spelas flitigt på stans olika scener. Allt från Norrlandsoperan till någon av Umeås unga och progressiva festivaler.

Kända artister & band från trakten:

 • Frida Hyvönen
 • Deportees
 • Tove Styrke
 • Cleo
 • Refused

Scener i Umeå:

 • Norrlandsoperan
 • Brännbollsyran
 • Out of Step (alternativklubb)
 • Umeå Jazz Festival
 • Umeå open (festival)
 • Vävenscenen (konsert & klubb)

Fika i Umeå

Efter en stor portion kultur kan magen börjar kurra, vilket bara är bra eftersom Umeå är en ovanligt trevlig kaffedrickarstad. Slår du upp Umeå i prestigefulla White Guide så hittar du massor av trevliga fik. Som Costas of Sweden vars ägare har vunnit VM i barista. Nya Konditoriet som i själva verket är stans äldsta kondis. Eller kulturbolaget, där du förutom att fika kan fylla på med en nyttig dagens lunch.

Ta bussen till Göteborg

På det gamla fängelset hittar du också ett av stans mest kända kafé, som förutom kriminalhistoria och gammal arkitektur också bjuder på kaffe, hängmattor och glass i stora lass. I folkmun kallas fiket fortfarande för Kafé Göteborg eftersom det hette så ända fram till 2016 då det bytte namn till det mer passande Kafé Gamla Fängelset.

Shoppa norrländskt, småländskt eller amerikanskt 

En runda på stan är ingen riktig runda utan att unna sig lite shopping. Med ett av landets största universitet följer ett av landets trendigaste, unga och mest medvetna shoppingutbud. I Umeå hittar du allt från globala kläddesigners till lokala konsthantverkare. Allt från småbutiker till klassiska varuhus.

Heldag på Ikea i Umeå

Om det är kallt ute (vilket det kan bli i Västerbotten) så rekommenderar vi stans hetaste galleria Avion med över 80 olika butiker, bara två kilometer från centrum. I anslutning till gallerian stoltserar IKEA, där du som bekant kan spendera många timmar och runda av med typiska köttbullar. Tack och lov har de öppet ända till 20.00 under vardagar och 18.00 på helger.

Shoppingtips i Umeå:

 • Burmans (Sveriges äldsta skivbutik)
 • Avion, galleria med över 80 olika butiker
 • Tráhppie (samisk slöjd)
 • Forslunda, en av många gårdsbutiker i trakten
 • IKEA (Sveriges modernaste)

Norrlands Neapel

Visste du att Umeå är kända för sina rullpizzor? Tänk en ihoprullad pizza, fylld med sallad och dressing. Enligt Umeåborna själva var de först i världen med rätten, andra tar det med en nypa salt. Hursomhelst så njuter du av rätten allra bäst på en av Rådhustorgets alla bänkar, för det är nämligen här och från torgets olika matvagnar som pizzorna har serverats sedan mitten av 1990-talet.

Mat från hela världen

Föredrar du annat än snabbmat så erbjuder Umeå massor av kulinariska upplevelser. Och oavsett om du vill äta italienskt, franskt, indiskt, japanskt eller norrländskt så kan du räkna med mycket lokala råvaror på menyn. Här snålar krögarna med varken röding, löjrom eller västerbottenost.

Sport och motion

Även om våra hotellgym är riktigt bra, så kan de inte riktigt mäta sig med IKSU som är en av Europas största träningsanläggning. Förkortningen står för Idrottsklubben Studenterna i Umeå men för att bli insläppt behöver du inte vara student. Här kan du fila på strandformen, köra spinning eller simma en runda i bassängen.

I skidspåret

Gillar du att sporta under bar himmel bjuder Umeå med omnejd på massor med vacker natur. Här finns långa löparrundor, vandringsleder, kanotuthyrning och milslånga cykelvägar. Som gäst hos oss på Scandic Plaza Umeå och Scandic Umeå Syd kan du alltid låna en av våra cyklar gratis.

Föredrar du snö och kälke rekommenderar vi en utflykt till Hamptjärnsstugan och den hisnande pulkabacken. På berget hittar du friluftsliv, skidspår, grillplatser och raststugor så att det räcker och blir över. Säg till innan, så hjälper vi dig att packa med några ostmackor från vår stora frukostbuffé.

Rör på dig:

 • IKSU (en av Europas största träningscentrum)
 • Hamptjärnsstugan
 • Tavelsjöleden (vandring)
 • Gammlia/Stadslidens skidspår
 • Bräntberget, mindre skidbacke mitt i stan

En weekend. Två städer.

På andra sidan havet hittar du Österbottens huvudstad Vasa, eller Vaasa på finska. Resan hit går genom Kvarkens praktfulla skärgård (en del av världsarvet) och turen är minst sagt en sevärdhet i sig. Wasaline trafikerar städerna flera gånger per dygn, så att du enkelt kan bestämma om du vill göra en dagstripp eller stanna över natten. På Scandic Vaasa bor du mitt i stan och i sann finländsk anda hittar du en bastu i nästan alla rum.

Har du fått nog av museum (här finns flera omtyckta, som Österbottens museum och Kuntsis museum för modern konst) så rekommenderar vi kort och gott Kvarken. Ta bilen till Björkö eller en kryssningsbåt till Mickelsörarna. I skärgården kan du vandra, paddla och simma eller åka snöskoter och hundspann på vintern. Alltihop i en sagolik natur, som alla borde ta del av åtminstone en gång.