Våra hotell i Ålesund

Staden Ålesund är känd för sin art nouveau-arkitektur, sina vackra fjordar och fantastiska bergstoppar på Sunnmøre. De mest populära attraktionerna är Geirangerfjord, fågelön Runde, Atlanterhavsparken – Ålesund akvarium och guidade promenader i den pittoreska stadskärnan. Våra hotell i Ålesund ligger i hjärtat av centrum.

boende i ålesund

Vi har tre hotell i art nouveau-staden Ålesund. Scandic Ålesund ligger i hjärtat av staden och är den perfekta utgångspunkten för att utforska staden, som sägs vara den vackraste i Norge. Scandic Parken är känt som ett attraktivt konferenshotell, med stadsparken och restaurang Fjellstua som grannar. Vår frukost på Scandic Parken utsågs till den bästa i regionen 2018. 

Ålesund och Sunnmøre

Ålesund och Sunnmøre är några av Norges mest välbesökta turistdestinationer. Här kan du vandra, åka skidor och beundra Ålesunds arkitektur och fjordar. Många besökare börjar i art nouveau-staden när de kommer för att se Geirangerfjorden eller de snötäckta fjällen vid Hjorundfjorden och Sunnmørsalpane. Geirangerfjorden är känd som Norges vackraste fjord. Landskapet omkring fjorden, som de höga vattenfallen och gamla fjällgårdarna, står med på UNESCO:s världsarvslista.

De vackra och karga bergen som omger Ålesund erbjuder fantastiska vandringsleder. Bergen reser sig 2 000 meter upp mot himlen över de safirblå fjordarna och inbjuder till offpiståkning och skidturer från februari till juni. Om du är mer av en trapp-person kan du gå de 418 stegen upp till berget Aksla och restaurang Fjellstua. Här får du en fantastisk utsikt över art nouveau-staden och närliggande öar.

Fjordarna, sjöarna och floderna svämmar över av fisk, så du kan enkelt planera en fisketur, kanske kombinerat med en kajakutflykt. Om du hellre låtar andra fånga fisken kan du fortfarande njuta av ett överflöd av fisk och skaldjur på någon av de mysiga restaurangerna i hamnen.

Ålesund är världens största exportör av stockfisk, och det finns flera olika platser där du kan prova fisken i olika kombinationer. Med tanke på den starka fisketraditionen i Ålesund är det kanske inte så förvånande att Norges bästa akvarium finns i staden. Det prisbelönta akvariet Atlanterhavsparken uppskattas av både barn och vuxna och ger en perfekt inblick det nordiska havslivet.

Om du vill köra runt i området är rutten från Ålesund till Åndalsnes och vidare till Valldalen en perfekt biltur. Ta den berömda slingrande vägen Trollstigen. Fortsätt mot Geirangerfjorden och stanna till för att se utsikten från Dalsnibba, som ligger 1 495 meter över havet.

Citat från National Geographic: ”Ålesund skulle kunna vara kulissen till en nordisk saga – med en modern twist.”