Weekend i Malmö

Vad känner du till om Malmö utöver Turning Torso, Ribban och det enorma utbudet av restauranger med mat från världens alla hörn? Malmö är även känt som "Falafelstaden", Parkernas stad och har fantastiskt spännande arkitektur. Behöver du shoppa finns den stora gallerian Emporia och flera gågator med små designbutiker.

Boka hotell i MalmöShopping i Malmö

Från Stortorget till Triangeln finns flera gågator som tillsammans bildar ett långt och sprudlande shoppingstråk. Härifrån kan du även göra en avstickare till restaurangtäta Lilla torg, dit både besökare och stadsbor har vallfärdat för öl och mat sedan torget invigdes redan på 1590-talet.

För den modeintresserade rekommenderar vi ett stopp på Stora Nygatan. Här ligger förutom Scandic S:t Jörgen också massor av kläd- och designbutiker, såväl svenska som internationella. Om du föredrar vintage ska du istället ta sikte på Davidhallstorg, här samsas second hand-butiker med mysiga fik och designbutiker.

När Scandic Triangeln med sina 20 våningar tornar upp sig över gågatan behöver du inte bli orolig, här ligger nämligen också shoppinggallerian med samma namn. Förutom att shoppa i 80 olika butiker, så kan du fika eller unna dig en drink i hotellets cocktailbar.

Shoppingtips i Malmö:

 1. AB Småland (allt från designplagg till gröna växter, hållbara produkter)
 2. Aplace (Samtida skandinaviskt mode i Davidshall)
 3. Rundgång records (Alternativ skivbutik på Möllan)
 4. Rågers Antik & design (Liten butik till bredden full med glas och porslin)
 5. Emporia (ett av Nordens största köpcentrum)


Är du intresserad av vackra byggnader och arkitektur finns en hel del att upptäcka i Malmö. 

Arkitektoniska byggnader i Malmö:

 1. Malmös stadsbibliotek (Centrum)
 2. Apoteket Lejonet eller Teschska palatset (Stortorget)
 3. Turning Torso (Västra hamnen)
 4. S:t Petri kyrka (Gamla staden)
 5. Faxeska huset (Lilla torg)
 6. Centralposthuset (vid Centralstationen)
 7. Scandic Kramer (Stortorget)

Inget Malmö utan Möllan

Från Triangeln är det inte alls långt till stadsdelen Möllevången, eller Möllan i folkmun. Ta gärna vägen via Friisgatan som på somrarna förvandlas till gågata med stora och välbesökta uteserveringar. Väl framme i Möllan ligger stjärnkrogarna vägg-i-vägg med kolgrillar, gamla ölhallar och trendiga hipsterhak. Hoppas det smakar!

På Möllevången hittar du inga klassiska affärskedjor, men desto fler unika och självständiga butiker med allt från LP-skivor till krimskrams och direktimporterad currypasta. Om du tycker det är stimmigt bland grönsakshandlarna på Möllevångstorget, kan du alltid kila bort till lilla Sankt Knuts torg och trendiga Uggla kaffebar.

Landets folkligaste folkpark

Tack vare all grönska har Malmö länge kallats för Parkernas stad, men den minst gröna parken är också den allra roligaste. Mitt i Möllevången hittar du nämligen Folkets park som sannolikt är Sveriges roligaste folkpark, med full fart från tidig förmiddag till långt in på småtimmarna. Parken rymmer karuseller, klubbar, plaskdamm, pingisbord, skateboardramp, konserter och levande men inlåsta krokodiler.

Åk söderut för att sola och bada 

Ribersborgsstranden eller Ribban (även skämtsamt kallat Malmös Copacabana) är stans mest kända och centrala strand. Här kan du förutom att sola och bada också springa, cykla, åka inlines eller bara promenera. Under varma vår- och sommarkvällar samlas malmöborna längst havet för att sparka boll, grilla korv eller bara kika på den tjusiga solnedgången. På vinterhalvåret rekommenderar vi ett besök på det klassiska kallbadhuset. Här kan du bada bastu till skinnet svider innan du tar ett uppfriskande dopp i sundet.

Sveriges högsta hus

Gångstråken längs Ribban sträcker sig hela vägen till Västra hamnen och Turning Torso, som med sina imponerande 190 meter är landets högsta hus. I stadsdelen Västra hamnen kryllar det av både trendiga och turisttäta restauranger med solvänliga uteserveringar. Om du inte redan fått nog av att bada, kan du alltid hoppa i vattnet från en av många badbryggor längst kajpromenaden.

Live i Malmö

Från västra hamnen är det bara ett par minuters promenad till storslagna konserthuset Malmö Live. Förutom hemmaplan för Malmö Symfoniorkester rymmer jättehuset också flertalet konserter, klubbar, utställningar, föreläsningar och ibland även nycirkus.

Föredrar du konsertlokaler med anor har du kommit till rätt stad. På KB är det spelningar och klubb mer eller mindre varje dag. Babel kallar sig själva för Malmös partykyrka och på Moriskan är det allt från soulkvällar till punkspelningar och humorshower. I den före detta chokladfabriken Mazetti är chokladen utbytt mot kultur, och på Palladium samsas folkkärt med smalsmalt. I Malmö finns det med andra ord mycket att dansa till.

Ta tåget till Köpenhamn

Ska du åka till Byen över dagen gäller det att göra ett noga urval, I den danska huvudstaden finns det närstan hur mycket som helst att se och göra. Vraka och välj bland stans stadsdelar: Vesterbro för den trendiga, Indre byn för den shoppingsugna och Christianshavn för dig som vill ta det lugnt och uppleva lite klassiskt danskt ”hygge”.

Missa inte statyerna på instgramvänliga Glyptoteket, att titta på Köpenhamn från ovan i medeltida Rundetårn eller att åka bergochdalbana på en av stans två stora nöjesfält. Ladda med lunch på Papirøn (som är till bredden full av foodtrucks), ät middag i Kødbyen eller unna dig ett klassiskt smörrebröd i turistiga Nyhavn. Får du inte nog av Köpenhamn kan du alltid ta in på något av våra många hotell i stan. Velkommen!

Boka hotell i Malmö