Vandringsleder i Sverige, Norge och Finland

Här hittar du tips på hotell som ligger i nära anslutning till några av de populäraste vandringslederna i Sverige, Norge och Finland. Snöra på dig vandringskängorna och ge dig ut på ett äventyr. Låt dig inspireras!Vandring i Sverige

Bohusleden

Bohusleden är en cirka 370 km lång vandringsled som går genom Bohuslän – från Lindome i söder till Strömstad i norr. Leden går bland annat över Bohusläns högsta berg Björnerödspiggen – 222 meter över havet, och den södra delen av ledens sträckning är en av Svenska Turistföreningens signaturleder.

Här bor du nära Bohusleden:

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är 128 kilometer lång och ligger i Örnsköldsviks kommun. Leden går från den spektakulära Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Leden är en av Svenska Turistföreningens signaturleder och här möts du av en stor variation av natur: skärgård, trollskog, klapperfält och badvikar avlöser varandra. Det finns etapper som passar både nybörjare och vana vandrare.

Här bor du nära Höga kustenleden:

Tivedenleden

Denna signaturled ingår i Bergslagsleden och är en av Sveriges mest spektakulära leder. Den är 47 kilometer lång och sträcker sig mellan Stenkällegården och Ramundeboda. Leden slingrar sig genom urskogar och tidiga minnen från gruvnäringen och går också genom Tivendens vackra nationalpark. Då man passerar inte mindre än 13 sjöar är badmöjligheterna många. Är man intresserad av djur bör man ta med kikaren, här kan man spåra bland annat tranor, tjäder, orrar, ugglor, älgar och bävrar.

Här bor du nära Tivedenleden (ca 40 minuters bilfärd från Ramundeboda):

Västra leden - Kebnekaise

Många drömmer om att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise, eller Keb för den inbitne. Vanligaste vägen till Kebnekaises fjällstation går via Scandic Kiruna. Till Kiruna kan du köra bil eller ta tåget och från Kiruna hoppar du sedan på bussen till Nikkaluokta där friluftsliv och äventyr tar vid. Den västra leden, som också kallas Björlings led, är bäst anpassad för sommarvandring och tar dig till Sveriges högsta punkt utan guide.

Hotell i närheten:

Värmlandsleder

I Värmland är det alltid nära till naturen och det råder ingen brist på vandringsleder. Här finns både långa och korta leder, för såväl nybörjare som den mer erfarne vandraren. Totalt 160 km utmärkt led.

Här bor du nära Värmlandsleder:

Östgötaleden

Östgötaleden – som består av en mängd olika leder som till viss del sitter ihop – brukar beskrivas som Sveriges längsta led, över 120 mil lång. Flera sträckor går längs mindre vägar och stigar och lämpar sig därför även bra att cykla på.

Här bor du nära Östgötaleden:

Vandring i Norge

Stavanger

Stavanger är en av Norges mest välbesökta kuststäder, mycket tack vare dess varierade och storslagna natur. Staden ligger vid mynningen till den vackra Lysefjorden och härifrån kan du ha din utgångspunkt för att vandra till de hisnande stenformationerna Preikestolen och Kjerag.

Ett urval av våra hotell i Stavanger:

Lofoten

Lofoten har kallats världens vackraste ögrupp av Lonely Planet, och associeras inte minst med fjällvandring. Här kan du uppleva några av världens mest spektakulära (och mest fotograferade) bergsformationer – som exempelvis Ryten norr om stranden Kvalvika och Djevelporten (djävulsporten).

Våra hotell i Lofoten:


Vandring i Finland

Ruka Kuusamo

Ruka-regionen i Kuusamo är ett populärt resmål för vandring. Förutom den berömda och populära Karhunkierros-leden (Björnrundan) så erbjuder området många vandringsleder och sevärdheter som kan nås till fots. Läs mer om Rukas vandringsleder här.

Här bor du nära Ruka:

Turku Archipelago Trail

Via denna led i Åbo skärgård får du uppleva en magnifik natur och ett rikt kulturliv. Sträckningen är totalt 250 kilometer och passerar 12 broar, 9 färjor och många idylliska skärgårdsbyar.

Scandic i Åbo: