Öluffa på Oslofjorden

Vill du ta en paus från betongdjungeln när du är i Oslo? Bara en halvtimme från Oslo centrum finns många olika öar att utforska. Packa picknickfilten, grillen och lite god mat, och hoppa på färjan ut i Oslofjorden.Upptäck de idylliska öarna som ligger utspridda över fjorden

Med en vanlig Ruter-biljett kan du hoppa ombord på en av färjorna vid Aker Brygge, och innan du vet ordet av går du iland på någon av de vackra öarna. Här har du mycket att välja på. Det beror helt på vad du vill göra. Vandra, bada, besöka sevärdheter, fiska, campa, jogga, koppla av, socialisera eller utforska kulturlivet? Du kommer garanterat att samla på dig många fina sommarminnen.

Om du bor på Scandic Solli eller Scandic Victoria har du max 5 minuters promenad till färjorna.

Öarna

Hovedøya (huvudön) är den ö som ligger närmast Oslo centrum. Båtresan hit tar bara ca 8 minuter från Aker Brygge. Här hittar du två stora stränder på den västra sidan av ön. Om du vill sparka lite boll finns det ett stort, fint gräsområde. Du kan även besöka ruinerna av ett cistercienskloster från 1100-talet. På sommaren finns det en kiosk och kafé på ön, och i gästhamnen hittar du à la carte-restaurangen Revierhavna Kro. Det är inte tillåtet för besökare att övernatta eller tända lägereldar. Att grilla är endast tillåtet på de avsedda grillplatserna och på grus- eller sandunderlag.

Lindøya ligger ca 15–20 minuter bort med båt. På den sydvästra sidan av ön hittar du två badplatser med badbrygga, och i mitten av ön finns en butik och en fotbollsplan. Större delen av öns norra del är naturreservat, med skyddat växt- och djurliv. Det finns ca 300 sommarstugor i rött, gult och grönt på ön. Det är inte tillåtet för besökare att campa eller tända lägereld på ön. Grillning är endast tillåtet på grus eller sand.

Langøyene är den enda ön i Oslo där det är tillåtet att tälta. Här hittar du en stor strand, kiosk, naturiststrand (på södra spetsen), en beachvolleyboll-bana, fotbollsplaner och fina tältplatser. Då och då arrangeras det konserter och andra evenemang på Langøyene.

Gressholmen, Heggholmen och Rambergøya är tre sammanhängande öar i Oslofjorden med goda badmöjligheter, särskilt på östra sidan av Gressholmen och på södra sidan av Rambergøya. På Heggholmen står Heggholmen Fyr – en av de äldsta fyrarna i den inre Oslofjorden. Norge öppnade sin första flygplats för passagerarflyg på Gressholmen 1927. Det är inte tillåtet för besökare att tälta eller tända lägereldar på öarna. Grillning är endast tillåtet på grus eller sand.