Tidigare sporthjältar

I tidigare års "Årets sportförälder" har nomineringar på engagerade sportföräldrar fullkomligt regnat in. Vi ville helst dela ut pris till allihop. Här vill vi lyfta några av alla de fina berättelser vi fick in. Små insatser från engagerade vuxna som gjort stor skillnad för unga sportare. Håll till godo!2022

 

Juryns motivering:

"Juryn är enade om att Carlos är en riktig eldsjäl som lägger ned det där extra för att barnen/ungdomarna ska känna glädje i sin sport. Carlos sprider sann fotbollsglädje både inom föreningen och på byn. Utöver sitt stora ideella engagemang i Lödde IF bjuder han in till spontanfotboll på kvällar och helger, ett initiativ där generationer möts och har kul oavsett bakgrund."

Sportförälder: Carlos Durón
Förening:
Lödde IF
Nominerad av:
Emma Strömstedt

2021

 

Emmas motivering:

"Med en enorm glädje, engagemang och ödmjukhet delar fantastiska Javad både sina kunskaper inom brottning och sina kunskaper av livet med barn och ungdomar på ett trollbindande sätt. [...] Att se en hel träningsgrupp, en individ med olika förutsättningar, olika behov och olika målsättningar är så naturligt för honom. [...] Att höra hur barn och ungdomar pratar MED och OM denna persons betydelse för deras idrottande och personligheter är rörande. Att se honom dela alla deras träningstimmar, framgångar och motgångar är som förälder ovärderligt. En tränare som alltid finns där och tror på dom, ger ett hjärta av guld, den finaste medalj man någonsin kan vinna."

Sportförälder: Javad Gholampor
Förening: Matforsbrottarna BK
Nominerad av: Emma Einarsson

2020

 

Camillas motivering:

"Hon har gjort fysen till något roligt och som fått killarna att växa samman och lagets sammanhållning har aldrig varit bättre."

Sportförälder: Åsa Hagman
Förening:
Väsby AIK
Nominerad av:
Camilla Carlsson

Christians motivering:

"Han har har trots sparsmakade rusurser och brist på anläggningar möjliggjort så mycket glädje och idrottsliga aktiviteter för samhällets ungdomar i alla skikt."

Sportförälder: Kjell-Åke Johansson
Förening: Gällivare Sport Klubb GSK
Nominerad av: Christian Gahm

Åsas motivering:

"Han är nu 70+ och har under ren lockat flera hundra barn i ett litet samhälle till träning, motion och glädje. Hellre hundra barn som rör på sig än en elitspelare"

Sportförälder: Hans Mattson
Förening: Ljungsbro Badminton Klubb
Nominerad av: Åsa Kastbom

2019

 

Gabriellas motivering:

"Outtröttlig finns han där för föreningen - för styrelsen- för ungdomssektionen - för laget - och för varje tonårstjejs individuella resa. Här handlar det om något större. Kanske handlar det framförallt om Jonas oerhörda förmåga att se varje ungdom, lyssna till deras livshistorier, och stötta dem vidare i både med och motgångar." [...]

Sportförälder: Jonas Back
Förening: Ödsmåls IK, fotboll
Nominerad av: Gabriella Graflund

 

Cecilias motivering:

"Hon skjutsar och hämtar, inte bara oss hennes egna barn utan andra om de behöver. Hjälper föräldrar att förstå tävlingsregler, hejar, skrattar, tröstar och kramar under tävlingarna!" [...]

Sportförälder: Jessica Vesterlund
Förening: Soo Shim Taekwondo klubb, Taekwondo
Nominerad av: Cecilia Norberg

Pernillas motivering:

"Sara är tränare för ett gäng handbollstjejer. För henne är inte bara sporten viktig, utan lika viktigt är lagandan och det sociala runt omkring. Hon lyfter alla tjejer utifrån deras egna utgångspunkt och ser ALLAS potential." [...]

Sportförälder: Sara Gunnarsson
Förening: HK Järnvägen F12, handboll
Nominerad av: Pernilla Granfeldt

2018

"Det är alltid han som ställer upp när det behövs"

Martin har tre barn och jobbar som lärare och deltidsbrandman. Ändå ställer han alltid upp och tränar våra barn och ungdomar tre dagar i veckan. Det är alltid han som ställer upp och gör det lilla extra eller tar en extra träningsgrupp om det saknas ledare. Även när vår anläggning behöver extrapersonal för att spruta konstsnö en natt mitt i veckan, vem är det då om inte Martin som dyker upp och tar ett pass 00-02? Allt för att barnen ska ha snö att åka skidor på. En sann hjälte för vår ungdomsverksamhet. 

Sportförälder: Martin Erlandsson

Förening: Tranemo IF, Skidor

Nominerad av: Daniel Engen

"Utan Malin skulle barnen inte kunna hålla på med sin favoritidrott"

Malin har startat en egen simklubb för att alla på orten ska ha möjlighet att utöva sin favoritsport. Bara för dessa barns skull. Nu har hon lagt all sin fritid på denna klubb och dessa barn i ett helt år, utan att få en krona för det. Utan henne skulle dessa simmare inte längre kunna hålla på med sin idrott och att hon möjliggjoprt detta betyder så enormt mycket för så många. 

Sportförälder: Malin Eriksson Wenell

Förening: Simklubben Blåkulla

Nominerad av: Tobias Eriksson
 

”Hon gör att tjejerna vågar ta plats på skatescenen”

Helena har skapat ett fantastiskt gäng unga tjejer som alltid peppar och hjälper varandra att lära sig nya tricks. Helena ordnar tjejskate-läger och kör tjejerna till olika skejthallar och tävlingar runt om i hela landet. Det inspirerar otroligt många att våga ta plats och ha kul på skatescenen, som annars domineras av killar.

Sportförälder: Helena Selander

Förening: Glitterninjorna/Varbergs skateboardklubb

Nominerad av: Jessica Jansson
 

”Att träna småkillar är inte lätt, men Marios har kämpat och kämpat. Att få se killarna utvecklas är helt underbart.”

För mig handlar det om att jag ser att killarna är trygga med Marios och det är värt att lyfta fram. Att träna småkillar är inte helt lätt men Marios har kämpat och kämpat och att få se hur killarna utvecklats är underbart. En tränare som gör det ideellt, hur tackar man en sådan som förälder? Jo så här tänker jag!!! Jag är och har varit lagförälder länge i det här laget och kan inte säga annat än att Marios är en grym tränare som kämpat med killarna i flera år.

Sportförälder: Marios Panagiotopoulos

Förening: Kfum

Nominerad av: Ingrid Mokédé

 

"Hon gör så att alla känner sig duktiga oavsett förutsättningar"

Tidigare fanns inget hockeylag för barn med funktionsnedsättningar. Då startade Linda upp ett. Eftersom det handlar om ungdomar med funktionsnedsättningar krävs det betydligt mer av tränaren. Och där finns hon varje söndag, inte bara för sitt eget barn utan även för våra ungdomar och hjälper dem så alla kan vara med och känna att de är duktiga oavsett deras förutsättningar. När en av spelarna fick problem med att stå och spela ordnade hon på eget initiativ fram en hockeykälke så killen kunde fortsätta spela.

Sportförälder: Linda Sebek

Förening: Sala Hockey

Nominerad av: Anne Hartikainen