Så får du en stressfri semester

Visst låter det härligt med en stressfri semester? Enligt forskare hos Stressforskningsinstitutet är det viktigt att bryta jobbvanan, göra något helt annat. Dessutom kan det vara bra att inte planera för mycket, se till att lämna utrymme för spontanitet.dags för en stressfri semester

Gör exakt det motsatta mot vad din kropp och knopp är van vid att göra. Sitter du till exempel mycket på jobbet – rör på dig under semestern. Är du väldigt aktiv på jobbet – ta det lugnt på semestern.

Det finns fler enkla men värdefulla knep för att komma ner i varv och få en stressfri semester:

  • Planera gärna, kontroll sänker stressnivån. Men tänk dig för. För mycket planering kan också skapa stress, till exempel om planerna inte blir som du tänkt.
  • Varva ner efter äventyr och utflykter. Planera inte in för många aktiviteter efter varandra. Ge dig själv tid att ladda energidepåerna.
  • Stäng av mejl eller till och med mobilen. Kan låta som en omöjlighet, men ge det tid, det kommer kännas som en befrielse.
  • Sänk ambitionsnivån! Att klämma in allt för mycket på några fåtal veckor kan lätt skapa stress. Tillåt dig i stället att vara spontan, ensam eller med kompisar.  
  • Var tydlig mot dina kollegor hur du tänker hantera jobbet på semestern, så ingen förväntar sig svar på mejlen eller när de ringer.
  • Sov eller vila! Så mycket du kan och vill.

Checka in och koppla av

Om du behöver ett dygn eller två för att koppla av, samla kraft eller få nya intryck, har vi hotellen i storstad eller nära natur. Vi hjälper gärna till och bidrar till en stressfri semester.