Steel Cut Oats med äppelkompott

Den här gröten kräver lite kärlek och pyssel kvällen innan. Men du får den garanterat besvarad morgonen efter.



Ingredienser (4 portioner)

  • 4 dl Steel Cut Oats
  • 2 äpplen, rivna
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1/2 tsk ingefära, torkad
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 tsk salt
  • 1 1/4 dl vatten

Äppelkompott

  • 3 medelstora äpplen
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1 msk pressad citron

Gör så här

  1. Äppelkompott: Skölj, kärna ur och skär ner äpplena i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop i ca 10 min. Ställ i kylen över natten.
  3. Gröt: Sjud upp alla ingredienser under omrörning i ca 5-10 minuter
  4. Toppa med äppelkompott och mjölk

Viktigt att tänka på är att det inte finns någon exakt tid på koktiden, men gröt måste kokas för att grynet ska släppa stärkelse och bli krämigt i konsistensen. Känns den för tjock? Späd bara med mer vätska.

Mer gröt!

Gröt kan varieras i det oändliga med olika gryn, nya kombinationer och läckra toppings.