7 skäl att äta gröt

Skidåkarna väljer den för att prestera i spåret. New York-borna för att det är trendigt och klimatvännerna för att det är snällt mot planeten. Här är sju riktigt smarta saker med gröt.1. Busenkelt att laga

Kastrull, en näve gryn, lite vatten och du är igång. Grötfrukost är verkligen tidsoptimistens sanna vän. Toppa med nötter, bär, några krispiga äppelskivor och ringla över honung så är du hemma.

2. Bra för din kropp

Visste du att havregryn är proppat med ämnen som är bra för din kropp? Till exempel vitamin B1, järn, magnesium och zink. Fibrerna i havregrynen hjälper också kroppen att minska upptaget av det dåliga kolesterolet som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. 

3. Ökar orken

Det är ingen slump att havregröt är många idrottares favoritfrukost. Kolhydraterna laddar kroppen med energi och proteinet håller dig mätt länge. En bra start på dagen oavsett om du spenderar den i löpspåret eller på kontoret.

4. Ligger i tiden

Gillar du gröt är du i gott sällskap. New York-borna tar gärna sin on-the-go, i London har gröten letat sig in på finkrogarnas menyer och i Köpenhamn har denna superrätt sedan några år till och med egen restaurang: Groed. Håll utkik efter nya namn som Steel Cut Oats eller Overnight Oats för att hänga med i det senaste gröt-lingot. 

5. Är bra för klotet

Visst kan det känns lyxigt med bacon och äggröra till frukost. Men när du står bakom grötkastrullen kan du sträcka på dig lite extra. Havregryn och andra spannmål ligger nämligen i topp bland klimatvänliga livsmedel. Dessutom lämpar sig många grötgryn perfekt för vårt nordiska klimat, vilket gör det lätt att hitta närproducerat. Välj gärna ekologiskt – då vet du att inga kemiska bekämpningsmedel varit inblandade vid odlingen.

6. Gör dig kreativ

Det finns en massa smarta sätt att ta vara på gröt som blivit över. Till exempel att baka på resterna och få ett saftigare bröd. Eller favoriten: stekt gröt. Låt gröten stå i kylen över natten, skär i skivor och bryn i en rejäl klick smör. Welcome to heaven.

7. Det är gott!

Sist men bäst: gröt är supergott! Glöm den klistriga, smaklösa variant du kanske råkat ut för någon gång och välkomna krämiga, lena eller stunsiga gröträtter med nya spännande smaker. Bunkra upp med toppings som nötter, bär, kanske en gnutta sirap och testa loss med vanilj, kardemumma och andra smaksättare. Lycka till!