Grötbullar – enkla och saftiga

Använd gårdagens havregrynsgröt till morgonens populäraste frukostfrallor.

Gröt

  • 2 dl havregryn
  • 3 1/2 dl vatten, kallt
  • 50 g smör, rumsvarmt

Bullar

  • 25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm
  • 1 1/2 tsk salt 2 msk ljus sirap
  • ca 8 dl vetemjöl

Garnering

  • Havregryn

Gör så här

  1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i 16–20 bitar.
  4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 12–14 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.