Grötbullar – enkla och saftiga
Använd gårdagens havregrynsgröt till morgonens populäraste frukostfrallor.
Gröt
- 2 dl havregryn
- 3 1/2 dl vatten, kallt
- 50 g smör, rumsvarmt
Bullar
- 25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm
- 1 1/2 tsk salt 2 msk ljus sirap
- ca 8 dl vetemjöl
Garnering
- Havregryn
Gör så här
- Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
- Dela degen i 16–20 bitar.
- Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
- Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
- Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 12–14 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.