Frukostmuffins med havregryn
De här goda och matiga grötmuffinsen gör både stora och små på gott humör. Perfekta att plocka fram ur frysen till skolutflykten eller vardagsfrukosten.
Ingredienser
- 2 dl mjöl (tex 1 dl fullkorn, 1dl vetemjöl el dinkel)
- 2 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl rapsolja (eller annan)
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk ingefära
- 3 dl vätska (ex. vatten, mjölk, yoghurt, grädde, fil eller havremjölk)
- 1 banan, mosad och gärna övermogen (kan bytas mot 1 msk honung eller brunt socker)
- 1 msk linfrön eller sesamfrön, hela (kan utelämnas)
- 2 ägg (kan bytas mot ca 0,5 dl bovetemjöl om man inte tål ägg)
- 1 dl frysta bär (kan bytas mot annan frukt tex. 1/2 rivet äpple, 1 riven morot eller 1 dl frysta eller färska blåbär alternativt vinbär)
Gör så här
- Rör ihop de torra ingredienserna.
- Tillsätt sedan oljan och rör runt så att den fördelas.
- Rör i vätskan lite i taget och blanda i ägg. Rör sist ner frukt/bär.
- Fördela smeten i cirka 10-12 muffinsformar (gärna muffinsplåt).
- Grädda cirka 15 minuter i 200-225 grader i mitten av ugnen, tills de är gyllenbruna och inte är kladdiga i mitten.
Tips och tricks
- Vätskemängden beror lite på hur grovt mjöl som används. Smeten ska vara kletig och inte för rinnande. Lösare smet tar längre tid i ugnen och gräddas i något lägre temperatur för att inte bli brända. För torr smet brukar bli ”grötig” i smaken.
- Kryddorna kan bytas mot kardemumma. Tål man inte mjölk passar havremjölk bra. Tål man inte ägg är bovetemjöl en bra ersättning som hjälper till att hålla ihop muffinsen. Det går även att helt utelämna ägg/bovetemjöl, men de har då en tendens att fastna i botten och gå sönder på mitten. Gott blir det ändå men inte lika roligt att hantera.
- Muffinsen bör helst svalna innan man äter dem, då det är svårt att få loss dem hela ur formarna om de inte har fått svalna först.
- Muffinsen kan med fördel frysas.