Binas hemliga stadsliv

Norges mest urbana bin hittar du här, på taket till Scandic Vulkan i Oslo. Och honungen? Den är precis lika ren som ”vanlig” honung.



För mig har honung alltid varit en positiv upplevelse. Det var något lyxigt som jag bara fick på lördagar. Så jag ville veta var den kom från. Dessutom har jag alltid varit fascinerad av insekter av alla slag”, berättar Alexander Du Rietz och ler så att det syns rakt igenom den astronautliknande biodlardräkten.

Denna fascination är knappast unik för en biodlare. Men biodlingen där Alexander går omkring med en rökpust och vita handskar är desto mer unik.

Mitt i Oslos turistområde

Den ligger precis framför Mathallen på Scandic Vulkan, mitt i hjärtat av det urbana Oslo och en av de mest intressanta platserna för turister på en storstadssemester.

Ovanför reser sig Telthusbakken och Fredensborgveien med sina färgglada trähus från 1800-talet. Och på andra sidan av Akerselva lockar Grünerløkka med kaféer, barer och oberoende butiker.

Och ändå: Här på vårt tak har Alexander en äkta biodling med sju bikupor. Var och en av dem är hem till 50 000–80 000 bin. Hundratusentals surrande honungsproducenter bor på Vulkans biodling i centrala Oslo.

Det betyder att Scandic Vulkan kan  servera gästerna honung från sina egna bin.

Honung är en ren naturprodukt

Honung är en ren naturprodukt som innehåller fem olika sockerarter. Den är också sötare än vanligt socker. Det betyder att du behöver mindre honung för att få samma söta smak.

En frisk bikupa har 50 000–80 000 bin. Lyckligtvis är bin inte aggressiva. Foto: Gjermund Glesnes

Som de flesta småbarnsföräldrar vet, får barn under 12 månader inte äta honung. För vuxna däremot, har binas gyllene nektar flera nyttiga egenskaper: Den hjälper till med matsmältningen och innehåller flera ämnen och mineraler som kroppen behöver, bland annat järn, fosfor, kalcium, kalium och magnesium.

Om honung är nyttigt eller inte är fortfarande öppet för diskussion. Scandic Vulkans hotelldirektör Monica Egeberg är uppväxt med att tro det förra.

"Min farfar hade tre bikupor och oroade sig nog mer om sina bin än om oss barnbarn. Men vi fick tydliga instruktioner. Vi skulle äta en tesked honung varje dag. Och det har jag fortsatt med. Jag dricker alltid en kopp te med honung till frukost på hotellet”, ler hon.

Mer näring till staden

Kära minnen eller ej. En biodling 100 meter från hotelldirektörens reception, mitt i Norges huvudstad, låter som ett ganska hopplöst experiment. Men sanningen är raka motsatsen. Bin förlorar sin gadd och dör om de sticker någon och är därför inte aggressiva. Så vitt Alexander vet har inga gäster i Mathallen blivit stuckna under de tre åren som biodlingen har funnits här.

I fjol fick han också honungen från Vulkan testad i Bioforsks laboratorium. Resultatet var nästan bättre än han hade hoppats: Honungen från Oslo-bina hade faktiskt fler nyttiga mineraler än lanthonung från Oppland-regionen. Och den innehöll inte fler giftämnen.

Det finns en större biologisk mångfald här i staden än på många ställen på landet, där det ofta är kilometervis med mark där man till exempel bara odlar vete, i stället för blommor, förklarar svensken och tillägger:
”Det säger egentligen sig självt. Om jag bara äter spagetti och köttfärssås hela livet är det inte bra. Även bin behöver få i sig en varierad kost.”

Tack vare binas surrande insatser kan även gästerna på Scandic Vulkan börja dagen med en näringsrik sötsak – äkta närproducerad och väldigt god.