Boka möte

Mingeltips för introverta

Mingelpartyt med jobbet kan kännas jobbigt för många. Men låt inte blygheten stå i vägen, det finns sätt att bli proffs på mingel. Karin Sinclair, hotelldirektör på Scandic Norra Bantorget, berättar hur du gör.

BLi proffs på mingel

Hur reagerar du när en inbjudan till mingel kommer? Om reaktionen blir ”hur slipper jag” kan det tyda på att du är en introvert person, enligt viss forskning.
Karin Sinclair är på minst ett mingelparty i veckan. Hon vet hur du övervinner de negativa reaktionerna och tar steget mot livet som mingelproffs.
Att ha öppningsrepliker och några korta frågor, ”om exempelvis maten, vädret eller föreläsaren som precis har talat”, är en bra start. Viktigt är också att le mycket och våga ta ögonkontakt med gästerna. När samtalet kommit igång blir minglandet enkelt:
– Människor älskar att prata om sig själva. Så var intresserad och ställ massa frågor, då blir man snabbt omtyckt, säger hon.

"Alla är vi barn i början"

Du kan också bli en bättre minglare genom att tala inför publik även i andra sammanhang. Det menar retorikexperten Elaine Ekesvärd, som skrivit flera böcker i ämnet:
– Tacka ja till möjligheter om att hålla en presentation eller ett tal på ett bröllop eller en fest, säger hon.

Samtidigt får inte mingeltips och checklistor bli ett stressmoment i sig. Det tar tid att få koll på minglandet, särskilt för dig som känt obehag tidigare:
– Ansträng dig inte för mycket, och var inte allt för på. Respektera andras personliga sfär och acceptera att det tar lite tid. Alla är vi barn i början, säger Karin Sinclair.

Mingel förknippas ofta med obehag

Men även om hon ofta minglar runt för skojs skull så anser Karin också att det till viss del ingår i hennes arbetsbeskrivning. Affärsmingel går hon på åtminstone ett i veckan.

–Det betyder inte nödvändigtvis att jag går runt och säljer hotellet. Utan mer att jag säljer varumärkena – Scandic och Karin Sinclair. Och sedan är det alltid bra med nya kontakter, både affärsmässiga och privata. Många av mina vänner har jag faktiskt träffat på olika mingel, säger hon. Men att vara född superminglare är få förunnat, många förknippar istället mingeltillfällen med stort obehag där de tvingas lämna sin trygghetszon helt utan skyddsnät.

Introverta kan få hjälp

Enligt viss forskning går det till och med att avgöra en personlighetstyp med hjälp av just en inbjudan till ett mingelparty – om första reaktionen blir: hur slipper jag undan? då är personen i fråga troligen introvert. Men för alla dem finns det trots allt saker att tänka på menar Karin. Små tips från hennes mingelkarriär som kan underlätta för den obekväma minglaren.

Det första tipset är att komma väl förberedd. – Förbered med påståenden, öppningsrepliker och ett frågebatteri med fem frågor. Enkla frågor om exempelvis maten, vädret eller föreläsaren som precis har talat. Så läs gärna på om själva minglet i förhand, kanske till och med om vilka gäster som kommer. Då är det lättare att hänga med i diskussionerna.

"Kom tidigt!"

Sedan är det alltid en bra idé att komma tidigt till ett mingel berättar hon vidare. Särskilt för den lite introverta. På så sätt går det att hugga tag i de andra gästerna direkt när de kommer in i lokalen, jämfört med att komma till en pågående tillställning där alla redan hunnit mingla upp varandra.

Något som kan låta självklart, men ändå är lätt att glömma, är att le. Helst hela tiden. Och att våga ta ögonkontakt. Det är trots allt det bästa sättet att skapa kontakt med andra människor. Och när kontakten väl är etablerad – ös på med frågor om personen i fråga.
–Människor älskar att prata om sig själva. Så var intresserad och ställ massa frågor, då blir man snabbt omtyckt, förklarar Karin.

"Ta det inte på för stort allvar"

Samtidigt poängterar hon med viss ironi att ett av de bättre tipsen faktiskt är att inte ta alla mingeltips på allt för stort allvar. Att inte fokusera på att bli proffsminglare direkt, som med allt annat krävs så klart en hel del övning innan minglandets konst behärskas till fullo. Att följa checklistor för ett lyckat mingel tror hon snarare kan medföra ytterligare stresspåslag.
–Ansträng dig inte för mycket, och var inte allt för på. Respektera andras personliga sfär och acceptera att det tar lite tid. Alla är vi barn i början.

Det bästa tipset sparar hon till sist. Tänkt att användas när allt går åt skogen.
–Gå in på damernas eller herrarnas och se dig själv i spegeln. Därefter skrattar du högt åt eländet, det frigör endorfiner. Sedan går du ut och försöker igen, avslutar Karin.

Karins 5 bästa mingeltips:

  • Kom förberedd - läs på om minglet och ha några färdiga frågor i minnet
  • Kom tidigt och hugg först - så du inte hamnar utanför
  • Le - och våga ta ögonkontakt
  • Släpp kraven - du behöver inte bli proffs direkt
  • Skratta åt dig själv - om allt går fel, ta en paus och skratta åt dig själv

 

Populära möteshotell