Vårens ankomst

Dags att fira in våren! Högtidssäsongen är här, med valborgsmässoafton den 30 april och arbetarrörelsens demonstrationsdag den första maj. Häng med och känn värmen från brasorna!

Festligheterna för att välkomna våren har börjat. I de nordiska länderna är våren en efterlängtad tid då dagarna blir allt ljusare och ljusare. Historiskt handlade valborgstraditionen om att hålla borta demoner och onda andar genom att tända eldar. Eldar brinner fortfarande i vissa länder och de är höjdpunkten på valborgsmässoafton.

Dagen efter valborgsmässoafton är den första maj, som firas i de flesta länder runtom i världen och även kallas arbetarrörelsens demonstrationsdag eller arbetarrörelsens internationella dag. Första maj är en helgdag och ledig dag för allmänheten och firas med evenemang och parader. 

Bo hos oss och var med på festligheterna! 

Sverige – brasor, vårsånger och firande studenter 

I Sverige hittar du firanden och brasor i parker och på platser som Skansen i Stockholm. Många körer uppträder den här kvällen. Njut av sången, sjung med och ta farväl av den nordiska vintern. Studenter med vita studentmössor sjunger och festar.

Finland – Vappu och konfettiregn

Traditionella firanden är djupt förankrade i den finska kulturen. På våren är valborgsmässoafton, eller Vappu, en stor händelse kombinerat med arbetarrörelsens demonstrationsdag den första maj. Typiska inslag är konfettiregn och läckerheter som tippaleipä, en sorts struva, och munkki (munkar). Drycken sima, ett finskt mjöd, är också något du kan räkna med att få smaka om du besöker den här finska vårfesten. Många studenter samlas för att fira Vappu på Salutorget i centrala Helsingfors.

Norge och Danmark – vårfiranden med eller utan valborg 

I Norge behöver de första vårtecknen inte firas med någon särskild dag. Valborgsmässoafton går i stort sett obemärkt förbi. Att betrakta och hylla den fantastiska naturen som vaknar till liv är mer av ett pågående nöje. Om du vill göra norrmännen sällskap i ett storslaget firande ska du satsa på deras grundlagsdag, den sjuttonde maj.

I Danmark är våren redan i full gång i slutet av april, och valborgsmässoafton är inte en högtid som firas av danskarna. I stället är det musikevenemangen och festivalerna under maj du ska skriva upp i kalendern.

Tyskland – Maifeuer och häxeldar

I Tyskland har man ”Häxeldar”, även kallad ”Tanz in den Mai” eller ”Maifeuer”. En eld tänds den 30 april för att skrämma bort ”onda andar”. Firandet fortsätter inpå småtimmarna. När elden nästan har brunnit ut är det i vissa områden tradition för kärlekspar att hoppa över elden tillsammans.

Ett urval av hotell i hjärtat av Stockholm, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn och Berlin, en perfekt utgångspunkt för dina urbana eskapader: