6 saker att göra i Berlin

Om man lämnar de vanliga turistfavoriterna en stund finns det alltid nya intressanta saker att göra i Berlin. Varje stadsdel, gata och innergård har en historia att berätta. Det är här man hittar de små detaljerna som man ofta missar eftersom de inte finns med i turistguiderna. Här får du våra 6 tips.1. se Berlins underjord

(Foto: Berlin Unterground/Frieder Salm)

Om du vill lära känna Berlin från under markytan, med alla tunnlar, schakt och övergivna gångar, ska du ta en guidad rundtur av stans underjord. Ta chansen att se bortglömda platser som skyddsrum, källare och bunkrar från förr.

För dig som är intresserad av krigshistoria är de underjordiska katakomberna från andra världskriget ett måste under besöket.

2. Gerichtshöfe

Stadsdelen Wedding är ingen nykomling, utan har funnits länge. Det gamla arbetarkvarteret har nu blivit en riktig pärla i Berlins urbana landskap.

Men många turister har fortfarande dålig koll på området. Till exempel Gerichtshöfe på Gerichtstraße. Området omfattar sex innergårdar med konstateljéer, restauranger, barer och en del riktigt häftig arkitektur.

3. Europas huvudstad för graffiti

Berlin är Europas huvudstad för graffiti och gatukonst. Den mest berömda graffitiväggen i Berlin är förmodligen East Side Gallery. Men det finns även de mindre välkända, och mer svårupptäckta, så kallade ”Hall of Fame”, där berömda konstnärer har förevigat sig själva i bildform.

Berlins urbana landskap kännetecknas av de märken som har lämnats av både firade och okända gatukonstnärer. Du behöver bara hålla ögonen öppna eller låta dig guidas av de som kan staden utan och innan.

4. ta mig till Havel

En av de vackraste cykelvägarna i Berlin är utan tvekan den nordsydliga rutten längs floden Havel. Oavsett var du börjar är det en riktig fin cykeltur.

En stor fördel med den här cykelleden är att du kan cykla nästan hela vägen längs Havel. Förbi öde stränder, vackra ängar, gamla ölträdgårdar och underbara förortsvillor. Så hoppa upp på cykeln och börja trampa.

5. spela basket med elefant på läktaren

Vad har en elefant med basket att göra? En hel del i Kreuzberg. Sedan 2016 har en basketplan i Theodor-Wolff-parken prytts av en 24 meter hög väggmålning av ett elefanthuvud.

Om du vill få lite extra motion och samtidigt lära känna de boende i området, är den här färgglada bakgrunden en extra anledning att komma hit och spela.

6. CapRivi ölträdgård vid Spree

Den som går över Caprivi-bron och inte tittar ner går miste om en av de vackraste ölträdgårdarna i hela Berlin. Här står de typiska borden och ölbänkarna uppställda, redo för att välkomna gäster.

Det i sig är inget speciellt, med läget mellan floden Spree och Charlottenburgs slott gör det här till en av de (än så länge) oupptäckta skatterna i Berlins pubvärld.

 

Boka boende på något av våra centrala hotell i Berlin och kom nära alla sevärdheter!