Stränder och parker i Köpenhamn
En resa till Köpenhamn innebär inte att du måste välja bort strandutflykter eller lummiga, gröna parker. Trots att du befinner dig mitt i storstaden behöver du aldrig ta dig långt från Köpenhamns stadskärna för att få gräva ner tårna i sanden och se vatten. Och för dig som föredrar gräs och fågelkvitter finns det gröna oaser över hela Köpenhamn.
Här hittar du Köpenhamns bästa stränder och parker
Vi har satt ihop en lista med stränder nära Köpenhamns stadskärna som är lätta att ta sig till med bil och allmänna transportmedel. När du bor på Scandic kan du hyra cyklar – så varför inte hoppa på en tvåhjuling och bege dig till närmaste strand?
När du börjar utforska Köpenhamn kommer du snart att upptäcka att det inte är många meter mellan stadens alla parker och gröna oaser. Här har vi samlat ihop några av Köpenhamns bästa parker.
Amager Strandpark
Amager Strandpark är Köpenhamns största strand och ligger bara 5 km från centrum. Här finns laguner, sand och parkområden för dig som hellre solar och kopplar av i gräset än i sanden. På sommaren kan besökare ägna sig åt roliga friluftsaktiviteter så som att vindsurfa, dyka från klipporna och paddla kajak.
Svanemøllen strand
I utkanten av Köpenhamns fashionabla stadsdel Østerbro finns en 130 meter lång pir som sträcker sig ut i havet. Härifrån kan badsugna och simmare kasta sig ut i de blå vågorna. På sommaren är den 100 meter långa sandstranden väldigt populär, och även de yngsta kan ha roligt och bada säkert här. Svanemøllen strand är anlagd med den finaste sanden, som hämtats direkt från Öresund. Om du lyckas slita blicken från det oändliga havet kan du beundra hamnens urbana och vackra byggnader. Du kan bland annat se Kim och Jorgen Utzons hamnbyggnader.
Bellevue strand
Norr om Köpenhamn och ett stenkast från Dyrehaven hittar du Bellevue strand, som är en fröjd för ögat. Stranden ligger 10 km från Köpenhamn, och här finns både sand och parkområden att utforska. De stora badbroarna bjuder in till att hoppa i Öresunds klara vatten. På väg till eller från stranden kan du besöka Dyrehaven, som är ett populärt helgnöje för många Köpenhamnsbor. Vi kan även rekommendera ett besök till Karen Blixen-museet som ligger ca 15 km längre norrut uppåt kusten.
Kungens trädgård
På 1600-talet beordrade Kristian IV att ett område mitt i Köpenhamn skulle beredas för hus och trädgårdar. Där skulle kungen bygga ett slott och en lustträdgård. I dag är Kungens trädgård (Kongens Have på danska) Köpenhamns mest populära park. Mitt i trädgården ligger Kristian IV:s gamla slott, Rosenborg slott – ett äkta äventyrsslott som är väl värt ett besök! Oavsett om du besöker Kungens trädgård på hösten, vintern, våren eller sommaren är parken välbesökt av Köpenhamnsbor som, beroende på säsong, värmer sig med en kopp kaffe, beundrar de hundratals krokusarna framför Rosenborgs slott eller solar sig i gräset. Trädgårdens yngsta gäster kan roa sig i parkens imponerande lekplats eller med att doppa fötterna i fontänen.
Østre Anlæg
Enligt många är Østre Anlæg en underskattad park. Det är synd, för den har mycket att erbjuda! I parkens södra ände finns Danmarks nationalgalleri, ännu en sevärdhet som du inte får missa under din vistelse i Köpenhamn, och i den norra änden ligger Østerbro och Østerbro tågstation. Østre Anlæg designades av H.A. Flindt, som också är mannen bakom den botaniska trädgården. Här hittar du rosenträdgårdar, en enorm lekplats och stadens (kanske) bästa pulkabacke. Under sommarkvällarna är det många besökare som grillar i parken, som har gott om bra grillplatser. Parken är även hem till Danmarksmonumentet – en pompös staty som stod framför Nationalgalleriet fram till 1920. Det rådde delade meningar om Danmarksmonumentet (tre lejon och en stor kvinna), och därför valde man att placera den gamla statyn i Østre Anlæg.
Botaniska trädgården
Låt dig omfamnas av lugn och ro i den botaniska trädgården. Du glömmer snabbt bort stadens liv och rörelse när du kliver in i den gamla trädgården. Som namnet antyder hittar du växter från hela världen här. Trädgården används primärt för forskning, undervisning och folkbildning – och besöks varje dag av hundratals Köpenhamnsbor och turister. I trädgården finns ett enormt växthus med växter som frodas i de varma, fuktiga förhållanden som det danska klimatet annars inte kan erbjuda. Sedan 1600-talet har trädgården genomgått många förändringar. Den botaniska trädgården, som den ser ut i dag, designades av H. A. Flindt på 1870-talet. Trädgården blev naturskyddad 1969.