Vem bor i Danmarks palats och slott?

I Danmark finns många vackra palats och slott där det en gång i tiden bott kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Alla bär på fascinerande och unika historier om regenter, både från svunna tider och i dag. Följ med på en resa genom monarkins historia!



Besök Danmarks slott och palats

Danmark har en av världens äldsta monarkier, och dess ättlingar har alltid bott i palats och slott. Många av dem är öppna för allmänheten, här guidar vi dig till den bästa turen.

Amalienborg i Köpenhamn

Amalienborg ligger i hjärtat av gamla Köpenhamn, i en del av staden som i dag kallas Frederiksstad. Palatset består av fyra nästan identiska palats, som ligger mitt emot varandra kring ett åttkantig torg. Varje dag kl. 12.00 sker vaktavlösningen av den kungliga danska högvakten i en ceremoni vid palatset. Alla är välkomna att beskåda vaktavlösningen – en rolig upplevelse för både unga och gamla. I Christian VIII:s palats på Amalienborg finns ett fascinerande museum. Drottning Margrethe och hennes familj har Amalienborg som sin residens. Du vet att de är hemma när den danska flaggan är hissad över palatset.

Rosenborgs slott nära Köpenhamn

Amalienborg palats

I mitten av Rosenborgs slottsträdgårdar ligger ett riktigt sagoslott med torn, burspråk och krusiduller. Du kan vandra runt i nästan hela slottet, eftersom det är designat som ett museum. Den välbevarade interiören förflyttar dig tillbaka till tiden då kungar och drottningar bodde här. Du kan till exempel se kungens toalett, tidigare känd som ”hemligheten”, eller bländas av de glittrande kronjuvelerna i slottets källare.

Christian IV lät bygga slottet, och det blev snart hans favoritslott. Han älskade det så mycket att han befallde att han skulle transporteras från Fredensborgs slott till Rosenborg när han dog. I dag är det ingen som bor på Rosenborg – förutom möjligen några snälla spöken.

Kronborg slott i Elsinore

Kronborg slott är beläget på spetsen av Själland, där avståndet mellan Danmark och Sverige är som kortast. Slottet användes ursprungligen för att samla in tullavgifter för passagen genom Öresund. De hotfulla kanonerna riktades mot skepp i Öresund, så att sjömän inte skulle våga passera utan att betala tullavgiften till kungen. Utforska Kronborg slott och gå ner i de djupa underjordiska kasematterna, där Holger Danske har sovit i hundratals år. Enligt legenden kommer han att vakna den dagen då Danmark hotas av fiender.

Kronborg slott har varit hem till en av litteraturhistoriens mest kända prinsar – Shakespeares danska prins Hamlet. Shakespeare besökte aldrig Kronborg själv, men hade utan tvekan hört ryktas om det utsvävande livet på slottet från de många skådespelare som uppträdde där. Hamlet är världens mest spelade pjäs.

Schackenborg slott i Møgeltønder

Schackenborg slott i Møgeltønder är bäst känt som hem till prins Joachim och hans familj. Slottets ursprungliga byggnader är från 1200-talet och ägdes på den tiden av biskopen i Ribe. Slottsbyggnaderna som vi ser i dag byggdes i mitten av 1600-talet. Under sommaren kan du följa med på en guidad tur av den vackra slottsträdgården.

Prins Joachim och prinsessan Marie flyttade från Schackenborg slott 2014, och slottet ägs i dag av en fond.

Valdemar slott nära Svendborg

Valdemar slott på Tåsinge bygges av Christian IV i mitten 1600-talet till hans son, Valdemar Christian. Slottet är öppet för besökare, och om din resa tar dig till Fyn får du och din familj inte missa ett besök i Tåsinge. Bakom slottets tjocka väggar väntar en mängd spännande upplevelser. Vandra runt i de vackra rummen där prinsar och prinsessor, baroner och baronessor en gång bodde. En spännande skattjakt väntar de yngsta gästerna. Den tar med barnen genom hela slottet och berättar om dess historia. Om vädret tillåter kan du avsluta besöket med ett dopp i vattnet vid den vita sandstranden bakom slottet. I dag bor en baron på Valdemar slott, och du kan stöta på honom under din rundtur på slottet.