Roskilde domkyrka

Om du besöker Roskilde får du inte missa att ta en tur förbi Roskilde domkyrka. Kyrkan, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, tornar majestätiskt upp sig över centrala Roskilde. Här ligger inte mindre än 39 danska kungar och drottningar begravda.Roskilde domkyrka – ett världsarv i Själland

Roskilde domkyrka är ett vackert arkitektoniskt verk med kännetecken från övergångsperioden mellan den romerska och gotiska perioden då den byggdes. Om domkyrkan för tankarna till varmare breddgrader, beror det på att den var inspirerad av nordfranska katedraler. Den nuvarande domkyrkan byggdes på 1170-talet, men ett antal tillägg har gjorts sedan dess. Domkyrkan som vi ser den i dag blev klar 1825.

1995 blev Roskilde domkyrka uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Listan innehåller namn på platser över hela världen som är särskilt värda att bevara.

Kyrkogård för danska kungar och drottningar

Sedan 1536 har Roskilde domkyrka varit den gravplats som valts av danska kungligheter. Sammanlagt är 39 kungar och drottningar begravda här, och du kan se de vackert utsmyckade gravarna i katedralen. Arkiven visar att Harald Blåtand (940–986) var den första som begravdes i domkyrkan, även om de inte säger var.

Roskilde domkyrka är öppen för allmänheten, och du är välkommen att promenera genom denna vackra kyrka. Det är dock en god idé att kontrollera domkyrkans öppettider på webbplatsen, eftersom de kan variera.

Hotell nära Roskilde domkyrka

Scandic Roskilde är beläget i gröna, lugna omgivningar nära Roskilde domkyrka. När du bor här är du aldrig långt borta från Roskildes alla sevärdheter och äventyr.