Møns klint - de vita kalkstensklipporna

Møns klint liknar inte någon annan plats i Danmark. Vita kalkstensklippor reser sig rakt upp ur Östersjön. Møns klint är sju kilometer lång, och den högsta punkten är 128 meter. En utflykt till Møns klint tar dig med på en resa genom Danmarks historia – 75 miljoner år tillbaka i tiden, för att vara exakt.Från kalkalger till turistattraktion

För ungefär 75 miljoner år sedan var området där Danmark ligger i dag ett tropiskt hav. I havet levde alger, som hade skelett av kalkskal. När algerna dog föll kalkskalen ner på havsbotten. Under miljontals år byggdes ett tjockt kalklager upp på havsbotten, vilket blev grunden till det vi i dag kallar Møns klint. Klipporna formades under istiden, när isen tryckte ihop kalkflisor så att de bildade Møns klints höjder.

Møns klint. Bo på ett hotell nära Møns klint

Klipporna är en imponerande syn! Områdets besöks av hundratals turister varje dag, som med fascination beundrar de kritvita klipporna och begrundar naturens våldsamma krafter.

Se förhistoriska fossiler

Efter att ha utforskat naturen kan hela familjen besöka GeoCenter Møns Klint. Museet tar med unga och gamla besökare på en resa tillbaka till kritaperioden och beskriver utvecklingen fram till i dag.