Nyhavn

Nyhavn är ett av Köpenhamns mest populära turistmål. Hamnen, som en gång var känd för sitt levande sjöfartsliv, är alltid full av folk och liv. Några av Köpenhamns äldsta tatueringssalonger och krogar ligger vägg i vägg med historiska byggnader i det gamla hamndistriktet. Nyhavn är även känt som kvarteret där Hans Christian Andersen bodde vid flera tillfällen.

Nya hamnen i Köpenhamn

Det gamla hamnområdet grävdes ut i slutet av 1600-talet, och eftersom det var ett komplement till den befintliga hamnen fick det heta Den nya hamnen (Den Nye Havn blev sedan Nyhavn). Hit kom fartyg från hela världen, och Nyhavn blev ett mecka för handelsmän och hantverkare.

I dag är 1600-talets sjöfartsliv ett minne blott, även om gamla tatueringssalonger och krogar finns kvar som en påminnelse om svunna tider.

Byggnaderna i Nyhavn

De vackra gamla byggnaderna i Nyhavn är offentliga byggnader och magasin från 1600- och 1700-talet. De är målade i vackra färger och finns avbildade på många vykort och semesterbilder. Nyhavns äldsta byggnad är nr. 9, den byggdes redan 1681. Den har inte genomgått någon renovering eller tillbyggnad, utan är densamma som när den byggdes. Husen i Nyhavn är fortfarande bostadshus, och i de flesta finns även caféer, barer och restauranger.

Nyhavn | Foto: VisitDenmark | Scandic Hotels

Hans Christian Andersens Nyhavn

Hans Christian Andersen bodde i Nyhavn under flera perioder. Första gången författaren flyttade till kvarteret var 1865. Vid den tiden bodde han på nr. 280, som i dag är nr. 20. Det var där han skrev sina första sagor, som publicerades i ett häfte och inkluderade ”Elddonet”, ”Lill-Klas och Stor-Klas”, ”Prinsessan på ärten” och ”Lilla Idas blommor”. Hans Christian Andersen flyttade sedan till nr. 67, där en minnestavla har satts upp för att bevara minnet av den världsberömda poeten och författarens hem. Därefter flyttade han till Nyhavn nr. 18, som blev hans sista boende i Nyhavn.

Hotell nära Nyhavn

Om du ska resa till Köpenhamn borde du verkligen boka ett hotell nära Nyhavn. Vi rekommenderar Scandic Front. Hotellet erbjuder utsikt över Köpenhamns hamn och bara några minuters promenad till Nyhavn.