Nørrebro

Aromerna från grönsakshandlarens kryddor blandas med den söta kaneldoften från de ekologiska bagerierna. Glada barnröster och klapprande kaffekoppar blir bakgrundsmusik till det myllrande folklivet på Sankt Hans Torv. Unga som gamla samlas i solen vid Dronning Louises Bro. Nørrebro är ett av Köpenhamns mest mångkulturella områden och definitivt värt ett besök om du befinner dig i Köpenhamn.

Nørrebro – en stadsdel med mångfald

Nørrebro ligger bara några minuter från gamla Köpenhamns centrum. Stadsdelen har utvecklats från att vara ett fattigt arbetarkvarter till ett av Köpenhamns mest moderna och eftertraktade bostadsområden. Här finns allt från designbutiker till caféer och modern arkitektur.

Shopping i Nørrebro

Shopping i Nørrebro | Scandic Hotels | Foto: VisitDenmarkPrecis som i Vesterbro har det här kvarteret många små designbutiker som säljer sin egen design. Mellan Nørrebrogade och Sankt Hans Torv är det särskilt tätt mellan butikerna. Strosa nedför Elmegade, där pengarna räcker lite längre. På Ravnsborggade finns flera antikhandlare och second hand-affärer, men på senare år har det även dykt upp fler och fler designbutiker på den här charmiga gatan. I området runt Nørrebros Runddel hittar du Jægersborggade, ett mecka för små klädbutiker, guldsmeder och keramiker.

Modern och mångsidig arkitektur

Superkilen – Röda torget | Nørrebro | Scandic Hotels | Foto: Wonderful CopenhagenSom en del i processen att förvandla Nørrebro från ett fattigt arbetarkvarter till en modern stadsdel, har staden fått ett ansiktslyft med hjälp av ny arkitektur. Superkilen, som ligger på gränsen mellan Nørrebro och Nordvest, är en modern hyllning till den etniska mångfalden i Nørrebro. Med föremål som har samlats ihop från hela världen representerar Superkilen de över 50 nationaliteter som i dag bor i Nørrebro. Superkilen är indelad i tre områden: Den Røde Plads (Röda torget), Den Grønne Park (Gröna parken) och Det Sorte Marked (Svarta marknaden).

Gratis aktiviteter i Nørrebro

Du kan besöka Köpenhamn utan att det kostar skjortan, och det finns många roliga aktiviteter som är gratis i Nørrebro. Ta en rofylld promenad genom Assistens kyrkogård, som har blivit en grön oas mitt i staden. Bland de många gravstenarna kan du hitta Hans Christian Andersen, den historiska danska fysikern H.C. Ørsted och filosofen Søren Kierkegaard. På sommaren, från april till september, finns det rundturer som är öppna för allmänheten utan kostnad.
När det är vackert väder kommer du att se Köpenhamnsborna flockas vid Dronning Louises Bro. Bron, som förbinder centrala Köpenhamn med Nørrebro sedan 1887, är en naturlig samlingsplats för folk i alla åldrar. Sedan 2011 finns det bänkar som lockar soldyrkande Köpenhamnsbor, och när de är upptagna slår sig stadens invånare ner på broräcket och till och med på gångvägen.

Restauranger, caféer och barer i Nørrebro

Liksom Köpenhamns andra stadsdelar är Nørrebro fyllt av restauranger, caféer och barer. Området runt Sankt Hans Torv erbjuder ett stort utbud av kaffehak och caféer. På Jægersborggade hittar du alla möjliga kök. Prova till exempel restaurang Relæ, som finns med på listan över världens 50 bästa restauranger. Bæst, där ekologisk mat är i fokus, är det rätta stället för dig som vill äta autentisk italiensk mat, och den asiatiska restaurangen Kiin Kiin har belönats med en stjärna i Michelinguiden. Om du är ute efter en mer tillbakalutad miljö kan vi rekommendera en hamburgare på Sliders eller förstklassiga grillade mackor på Fætter Fætter.

Hotell nära Nørrebro

Vill du bo nära Nørrebro när du besöker Köpenhamn? Vi har två hotell som ligger en kort promenad från Nørrebro och nära allmänna transportmedel.