Christianshavn

Kullerstensgator, husbåtar som ligger längs kanalen och en felvriden tornspira. Christianshavn är ett av de charmigaste områdena i Köpenhamn. Och om du skulle titta förbi någon dag kommer du att förstå varför. En solig dag är kajen längs kanalen full av folk som dricker kaffe, och regniga dagar går folk i alla åldrar istället till områdets många kaféer och restauranger. I Christianshavn ligger förstås också Christiania, ett av Köpenhamns mest besökta områden.

Christianshavn – Amsterdam i Köpenhamn

Christianshavn byggdes av Kristian IV i början på 1600-talet, med inspiration från Amsterdams arkitektur. Det märks särskilt tydligt i kanalerna, som utgör Christianshavns hjärta, men också i de många gamla magasinen. En gång i tiden var Christianshavn ett fattigt arbetarklassområde, och det har stått inför många rivningshot under åren. Men sedan 70-talet har planerna för att restaurera området sett till att områdets historiska byggnader bevaras. De senaste 30 åren har Christianshavn transformerats till ett av de populäraste bostadsområdena i Köpenhamn.

Vor Frelsers Kirke (”Vår Frälsares kyrka”) – en felvriden tornspira

Vor Frelsers Kirke i Christianshavn | Foto: VisitDenmark | Scandic HotelsVor Frelsers Kirke ligger mitt i Christianshavn. De allra flesta av kyrkans besökare kommer för att klättra upp för de 400 trappstegen som slingrar sig upp till toppen av kyrktornet. Däruppe möts du av en spektakulär utsikt över Christianshavn, Amager och Köpenhamns stadskärna. Det sägs att tornets arkitekt hade för avsikt att tornspiran skulle vrida sig medurs. Men något gick fel vid bygget och i slutändan vred sig spiran moturs istället. Det sägs att arkitekten blev så stressad att han kastade sig från toppen av tornet. Vor Frelsers Kirke är en av de populäraste sevärdheterna i Christianshavn.

Vad sägs om en öl?

Det är inte många meter mellan kaféerna i Christianshavn. Det är inte heller någon brist på restauranger i det här området, där även Noma ligger – restaurangen som många gånger blivit utsedd till världens bästa. Men om du letar efter en genuin Christianshavn-upplevelse ska du besöka en lokal krog. Gör ett stopp på Eiffel Bar – med sina 279 år är det den äldsta puben i området. På andra sidan gatan hittar du Fingerbollet, där du kan visa vad du går för vid biljardbordet. Kanalbodega, Stærkodder och Café Falken serverar också öl på flaska till bra pris.

Christianshavns kanal

Du får inte missa kanalen när du besöker Christianshavn. Kanalen, som löper genom hela grannskapet, är alltid fullpackad med både besökare och stadens invånare. Om du vill se Christianshavn från en annan sida samtidigt som du lär dig något om dess historia kan du ta en guidad tur på någon av de många kanalbåtturerna. Längs vattnet ser du de gamla magasinen och färggrant målade hus.

Christianshavns kanal | Foto: VisitDenmark | Scandic Hotels

Opera på Holmen

Köpenhamns operahus är beläget längs kanalen på Holmen. Den magnifika byggnaden designades av den världskända arkitekten Henning Larsen och donerades till det danska folket av Mærsk Mc-Kinney Møller. Operahusets arkitektur är unik, och det finns guidade turer i byggnaden flera gånger i veckan.

Papirøen och Köpenhamns street food

Precis innan du kommer fram till Holmen har du Papirøen där du hittar många olika food trucks som erbjuder allt från thaimat till gourmetkorv. När vädret är fint kan du ta maten med dig till kajen och njuta av utsikten över Nyhavn och Det Kongelige Teater.

Christiania

Christiania | Foto: VisitDenmark | Scandic HotelsChristiania, Fristaden eller helt enkelt ”Staden” – kärt barn har många namn. Christiania är en grönt, bilfritt och hem till ca 1 000 invånare. Christiania bestod från början av militärbaracker. 1971 gjorde en grupp husockupanter hål i stängslet och ockuperade området som inte hade använts på många år. Sedan dess har de boende i Christianias kämpat mot den danska staten kring rättigheterna att använda området, vilket resulterade i bildandet av stiftelsen Fristaden Christiania 2012. Idag äger föreningen en stor del av Fristaden. Christiania har alltid varit ett hem för udda karaktärer som inte kunnat finna en plats eller fristad någon annanstans i huvudstaden. Du hittar många roliga och kreativa hus, naturområden, gallerier och matställen i Christiania. Christiania är också känt för cannabishandeln på Pusher Street, trots politikernas ansträngningar att stoppa den.

Hotell nära Christianshavn

De senaste åren har det byggts flera broar som sammankopplar Köpenhamns områden på ett nytt sätt. Det finns en bro från Christianshavn till Nyhavn som gör att området bara ligger en kort promenad eller cykeltur från Scandic Front. Vårt hotell erbjuder utsikt över Det Kongelige Teater på Holmen och Papirøens street food-marknad.