Upplevelser gör oss lyckligare än prylar

”Du ångrar bara det du aldrig gjorde” finns ett talesätt som heter. Och det ligger någonting i det. I alla fall om man får tro forskare på Cornell University i USA som forskat kring vad som gör oss lyckliga. Upplevelser toppar prylar alla dagar i veckan.Många av oss strävar ständigt efter att bli lyckligare. Och tyvärr förväxlar vi nog lite för ofta det tillfälliga lyckoruset vi får när vi köper en pryl med verklig lycka. Men ett forskarlag på Cornell University kommit fram till spännande rön. Upplevelser som resor, utflykter och konserter gör oss långt lyckligare än prylar. Oavsett hur dyra och fina saker vi köper.

Skippa klänningen. Åk på weekend istället. 

En ganska vanlig och logisk föreställning är att grejer – som varar längre – är mer värdefulla än tillfälliga upplevelser såsom konserter och resor. Men i själva verket är det precis tvärtom, hävdar forskarna. Prylarnas stora problem är helt enkelt att vi tröttnar. Lyckoruset som uppstår i samband med köpet lägger sig på några dagar. Människan är expert på att anpassa sig och därför vänjer vi oss ruskigt snabbt vid den nya jackan eller vrålåket till bil.

Upplevelser däremot, som bara behöver pågå en kort stund, kan istället leva kvar hos oss som minnen under en lång tid framöver. Ibland under hela våra liv. Som den där konserten med favoritartisten när vi var unga. Helgen i Köpenhamn. Eller första utflykten tillsammans med vår partner.

En investering i upplevelser är en investering i dig själv 

Thomas Gilovich är professor i psykologi och den som lett forskningen kring vad som gör oss lyckliga. Han har bland annat kommit fram till att man i mycket större utsträckning ångrar saker man inte gjorde än saker man inte köpte.

Vi är summan av våra erfarenheter, säger Gilovich – upplevelserna är så intimt förknippade med vårt innersta väsen att en investering i upplevelser är en investering i oss själva på ett helt annat sätt än vad en investering i en pryl är. Vi kan tycka väldigt mycket om det materiella och vi kan tycka att det är en del av vår identitet. Men det kan aldrig bli en del av oss på samma sätt som en erfarenhet blir en del av oss.

Hur en dålig upplevelse blir något positivt 

Upplevelser och erfarenheter kan till och med göra oss lyckliga även om de är DÅLIGA. Hur går det till då? Jo, den där hemska dagen med ösregnet och det missade tåget och det utspillda kaffet kan bli en rolig historia. Som du kan berätta igen och igen och få både dig och dina medmänniskor att skratta. Och vips blev en dålig upplevelse ett positivt minne. En liten byggsten i din grund till lycka.

Att upplevelser gör oss lyckligare hänger även ihop med att det är en social aktivitet eller kan skapa sociala sammanhang. Ofta upplever du resor, konserter och fester tillsammans med vänner eller familj. Eller så kan en erfarenhet leda till roliga anekdoter som du kan berätta och prata om med andra.

Åk bort mer. Få fler vänner hemma. 

Förutom att vi blir lyckligare av att resa så kan vi skaffa nya kompisar med hjälp av våra erfarenheter. Vi känner nämligen mer samhörighet med någon som har samma upplevelser som vi, än med någon som råkar ha samma typ av mobiltelefon. Vi tycker helt enkelt att det är mer intressant att prata med någon som har besökt samma galleri i Göteborg, någon som har paddlat kajak i precis samma norska fjord eller badat i samma vedeldade jacuzzi.

Så. Ta vara på tillfällen som dyker upp och investera pengarna i sånt som enligt forskarna gör dig lycklig. Står valet mellan en soffa och en resa? Skippa soffan.