Ta snyggare semesterbilder

Välj ljus med omtanke, våga gå nära och redigera dina bilder. Det är fotografen Emma Svenssons bästa tips för att ta snygga semesterbilder i sommar.Ta den perfekta sommarbilden

Emma driver en fotostudio och har tagit bilder för bland annat Elle, Filippa K, Sony Music, H&M och många fler. 

 Använd ljuset

– Nyckeln till en bra bild är att fota i det bästa ljuset. Mest tacksamt är ljuset när solen står lite lägre, som på eftermiddagen, kvällen eller morgonen. Då är det vackert ljus och fina färger, och man kan flytta människan i olika vinklar och ljussätta bilden med solen, säger Emma.

Skapa kontakt

Mulet väder är också bra eftersom molnen dämpar solen och det blir ett mjukt ljus i bilden. Med moln som har struktur kan det bli dramatiska landskapsbilder. Att fota mitt på dagen är svårare eftersom ljuset är hårt, direkt ovanifrån och ger skarpa skuggor och kontraster. När det kommer till att ta bilder med människor i är tricket att skapa kontakt.

Våga gå nära

– Betraktaren behöver fångas av något i bilden och det blir svårt om det är en rygg eller en person på långt avstånd. Våga gå nära. Det behöver inte betyda närbilder, bara att det finns kontakt med personen i bilden, säger Emma. Enligt Emma är en bild direkt från systemkameran en bild som inte uppnått sin fulla potential. Det går lika bra att lägga på ett filter i mobilen som att jobba i ett bildhanteringsprogram i datorn.

Redigera bilden

– Det enda som behövs för att göra en bild bättre är att justera kontrast och färgton. Det är också ett sätt att sätta sin personliga prägel och stil på bilderna, säger Emma. För den som inte nöjer sig med att ta bilder med mobilen (även om det går bra, det viktiga för en bra bild är ljus och komposition) är lösningen en kompaktkamera. 

– För den fotointresserade är det värt att ta med en kamera på semestern, men gör det smidigt för dig själv med en mindre kompaktkamera istället för en tung systemkamera. Man kommer alltid att ångra bilderna man aldrig tog, men inte dem man tog, säger Emma.