Sätt känslan med musik

Du som bor på hotell flera nätter behöver inte oroa dig för att höra samma låt igen. Du har säkert hört musiken i receptionen, lobbyn och andra utrymmen. Men hur ljudsätter man ett hotell?Jean-Paul Wall ljudsätter musiken på Scandic

För oss är hotellmusik så mycket mer än bara något som anas i bakgrunden - musik kan förstärka känslor och skapa stämning i ett rum. Möt Jean-Paul som avslöjar hur han ljudsatt Scandic.Svenske kompositören Jean-Paul Wall är van att förmedla en känsla genom musik och förutom att skriva eget tar han också fram spellistor för hotell. Innan arbetet börjar frågar han sig bland annat vem musiken är till för, hur lokalen ser ut och vad man vill uppnå med den. 

– Oftast vill man få människor att stanna i ett rum med hjälp av musiken men man kan också vilja uppnå det motsatta. I en korridor mellan två restauranger vill man ju exempelvis att människor ska röra på sig, berättar Jean-Paul. Musiken ska förmedla en känsla och skapa en förväntan, menar Jean-Paul.

– Den är också ett sätt att hålla publiken i handen, den kan exempelvis visa dem när det är okej att skratta åt en scen som samtidigt är tragisk, säger han.

När Jean-Paul gör musik till Scandics hotell pratar han tillsammans med Scandic om vad man vill uppnå med musiken och vad man tycker om.

– Varje spellista innehåller runt 400 till 600 låtar – och de som bor på hotell flera nätter behöver inte oroa sig för att höra samma låt flera gånger om, säger han.