Hjärnkoll

Hjärnan är ett fantastiskt och komplicerat organ som styr vem du är. Dina känslor, dina minnen och dina tankar formas här. Men den går också att påverka, du kan lära den allt från svår matte till djup meditation. Här har vi samlat några hjärnbegrepp som det talats om på sistone.Flow

Flow kan tyckas vara ett diffust begrepp, men det som brukar avses är det tillstånd du hamnar i när du blir uppslukad av det du just nu håller på med. Vare sig det är jobb, matlagning eller att lägga pussel. När du hamnar i en känsla av att tid och rum upphör.

Popcornhjärna

Uttryck som tar avstamp i en förmodan om att våra hjärnor väljer att fokusera på det som kräver minst motstånd. Ofta vinner mobilen över mer krävande uppgifter såsom läxor eller komplexa arbetsuppgifter. För att undvika popcornhjärna är det bra att först bli medveten om ditt eget beteende, och därefter försöka motstå frestelsen att avledas när du egentligen behöver fokusera.

Hjärnvila

Hjärnvila innebär att du låter hjärnan få en paus från aktivitet. Det vill säga en paus från tv, slösurfande, mobil och till och med läsning och musik. Det här betyder inte att du ska ligga och stirra i taket. Något av det bästa du kan göra är att ta en promenad, gärna i naturen. Men lämna mobilen och lurarna hemma. Låt tankarna vandra fritt.

Spår i hjärnan

Du kanske har läst artiklarna eller lyssnat på poddarna. Det talas om spår i hjärnan både här och där. Enkelt förklarat handlar det om att hjärnan är formbar och förändras efter hur den används. Tänk dig att ett nytt sätt att tänka på är som att trampa upp en ny väg genom snårig terräng. Lite svårt och jobbigt första gången. Men fortsätter du gå på den vägen blir den snart upptrampad och lätt att ta sig fram på. Lite samma sak är de med hjärnan. Därför kan du lära hjärnan att tänka på ett visst sätt kring vissa situationer. Till exempel kan du öva på att tänka snälla tankar om dig själv. Är du ovan kan det kännas svårt, men efter lite övning så kommer det nästan av sig själv.

Oxytocin

En signalsubstans i hjärnan som ibland kallas ”må bra-hormonet”. Oxytocin frigörs vid positiv beröring, som kramar, mys eller till och med massage. Sänkt stressnivå och en känsla av lugn och trygghet är ett par av effekterna av oxytocin.

Behöver din hjärna få vila eller vill du fylla på med lite må bra-hormoner?

Nu har vi ett extra långsamt erbjudande med supersen utcheckning till 23:00. Så att du hinner det du vill. Och kanske lite till. Boka här!