Bli vassare på jobbet – utanför kontoret

Allt du behöver är en dator, en telefon och wifi. Utrustad med dessa tre kan du jobba i princip varhelst det passar dig. Vid poolkanten, i hammocken eller på ett hotell. Kanske får miljöbytet dig att tänka i nya banor och därmed komma på en bra idé eller lösa ett knivigt problem.byt miljö - inspireras att tänka nytt

Frågar man folk när de är som mest kreativa får man ofta svar som ”när jag sitter på café”, ”när jag är ute och går”, ”när jag står i duschen”. Frågar man folk var de tillbringar större delen av sin arbetstid brukar svaret oftast bli ”på kontoret”.

Blir mer kreativ

”Det finns inte en människa som säger att de är som mest kreativa vid sitt skrivbord på kontoret”, säger Fredrik Härén i podden What’s next. Bröderna Fredrik och Teo Härén myntade begreppet härarbete redan 2005. De menade på att man mår bättre samt blir mer effektiv och kreativ av att byta miljö. Deras budskap till dig som har möjlighet att sitta på andra ställen än kontoret: testa att göra det! Och budskapet till dig som är chef: låt medarbetarna jobba utanför kontoret.

Jobba bland palmerna?

Bröderna tar idén till nivån att förlänga en veckas utlandssemester till två, där man jobbar första veckan och är ledig den andra. En omöjlig tanke för många. Men du behöver inte dra det så långt. Du kan börja med att lämna kontoret en halv dag för att sitta i en ny inspirerande miljö.

En eftermiddag på hotell

Många av oss reser då och då i tjänsten. Eller har möjligheten att jobba utanför kontoret en eftermiddag ibland. Att sitta och jobba i en hotellmiljö kan vara precis det där miljöombytet som behövs för att hitta inspiration och koncentration. En hotellmiljö är inte bara ombonad och välkomnande. Här är det liv och rörelse, och en mix av människor från olika länder. Folk med resväskor som pratar ett annat språk eller dialekt bidrar till en atmosfär olik den på kontoret eller hemma.

Teknikens under

Med dagens teknik är ofta en dator, telefon och wifi allt du behöver för att kunna jobba. Det finns invändningar som att man fysiskt behöver befinna sig på kontoret för att träffa sina kollegor. Och det kan ju behövas vid ett inbokat möte. Men ett kanske vanligare scenario är att man har kontakt med människor utanför kontoret, såsom kunder, leverantör, byråer och uppdragsgivare. Personer som man ringer och mejlar till. Något du kan göra lika bra utanför kontoret.