Därför ska du sova!

Sover du tillräckligt blir du inte bara smartare, gladare och smalare, du presterar även bättre på jobbet. Men inte hjälper det när man ligger där och vrider och vänder på sig. Här har vi samlat de bästa tipsen för att sova bättre.10 anledningar att släcka lampan i tid

 1. Du får bättre minne

 2. Du blir mer kreativ

 3. Du lagrar kunskap

 4. Du får lättare att fokusera

 5. Du får mer energi

 6. Du får jämnare humör

 7. Ditt immunförsvar förbättras

 8. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, depression och diabetes minskar

 9. Sockersuget minskar

 10. Produktionen av stresshormoner minskar

Sov mer – prestera bättre på jobbet

Sömnen ger dig inte bara mer energi, den har massa andra smarta egenskaper som kommer boosta din prestation på jobbet. Är du utvilad kommer du kunna fokusera bättre. När du sover lagras och sorteras dina intryck från dagen för att du sedan lätt kan plocka fram dem vid rätt tillfälle. Har du inte sovit tillräckligt kommer du gå miste om den smarta kunskapsbank som hjärnan jobbar upp och därmed kanske missa att dra smarta slutsatser eller få svårare att se större sammanhang. Att du blir mer stresstålig och får ett jämnare humör har du har nytta av i alla yrkesroller, men även privat .

Hur länge behöver jag sova?

En vuxen person behöver sova 6 – 9 timmar. Sömnbehovet är individuellt, och en tumregel är att du får tillräckligt med sömn om du känner dig pigg  Det kan också bero på hur många timmars djupsömn du fått.

 

Svårt att somna? Testa detta:

 • Undvik mobiltelefon och surfplatta i sängen. Stäng helst av den två timmar innan du ska sova. Kroppen förväxlar det blå ljuset från skärmarna med dagsljus, vilket stör utsöndringen av sömnhormonet melatonin.
 • Läs en fysisk bok istället för att använda skärm.
 • Testa meditation eller avslappningsövningar. Det finns mängder av appar som du kan ta till hjälp.
 • Sänk temperaturen i rummet, max 18 grader är rekommendationen
 • Snuttefilten har nog de flesta av oss lämnat kvar i barndomen. Men den fyller ett syfte som fungerar även på oss vuxna. Den doftar av något vi känner igen och blir trygga och lugna av. Har du svårt att somna i nya miljöer kan du testa att ta med dig ett örngott eller en använd t-shirt hemifrån. Du kanske inte förnimmer doften när du sätter näsan mot den, men din hjärna kommer slå volter av igenkänning och somna tryggare.

5 tips för att få tillräckligt med sömn

 • Regelbundenhet: Gå och lägg dig vid samma tidpunkt varje dag.
 • Ha låg temperatur i sovrummet, 14-18 grader är optimalt.
 • Undvik alkohol. En vanlig missuppfattning är att alkohol hjälper sömnen. Och visst kan du somna lättare. Men du får sämre kvalitet på sömnen och vaknar inte lika utvilad som annars.
 • Minska på koffeinet. Det finns sömforskare som säger att sista koppen kaffe/te inte bör drickas efter kl 14. 
 • Träna regelbundet, all träning leder till bättre sömn, medan inaktivitet kan göra att du sover sämre.