Därför gillar kroppen att du bastar

Det miljoner finnar redan vet har nu stöd i aktuell forskning. Bastubad är rena hälsokuren. Läs om allt bra som händer i kroppen och få koll på nördig bastufakta att briljera med när du kopplar av på lavarna. Hos oss kan du basta på över 70 av våra hotell i Sverige.Bastuboosta ditt välmående

Gillar du att basta? Det gör din kropp också, visar ny finsk forskning i ämnet. En sittning i hettan är inte bara avkopplande, det är också bra för hjärta och blodkärl, enligt studien som publicerats i Journal of Human Hypertension och European Journal of Preventetive Cardiology. Här är fler fördelar:

1. Gör dig glad och harmonisk

När du sitter och svettas i hög värme producerar kroppen må bra-hormoner som oxytocin och serotonin. Med andra ord glädje- och avslappningshormoner som kan motverka nedstämdhet, aggression och stress.

2. Bli av med slagget

Det är inte bara vatten och salt du svettas ut i bastun. Slaggprodukter som kadmium, nickel och bly följer också med.

3. Säg adjö till kalorierna

Även om musklerna inte får sig en omgång så gör värmen i en bastu att hjärtat pumpar på som under normalintensiv träning. Under en timmes växelvis bastande kan du därför förbränna cirka 400 kalorier. Som vid en löptur på sex kilometer ungefär.

4. Hjälp immunförsvaret på traven

I bastuhettan stiger kroppsvärmen och gör att kroppen reagerar lite som när du har feber. Produktionen av vita blodkroppar ökar och det hjälper till att göra immunförsvaret starkare. Inte dumt under förkylningstider.

5. Så får du bäst hälsoeffekt av ditt bastande

Det idealiska är att  basta i 60-80 grader under tio minuter, vila och upprepa ett par, tre gånger. Det berättar Hans Hägglund, docent och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, för magasinet Femina. Basta inte varmare än vad som känns behagligt och kom ihåg att fylla på med vatten är ett annat hett tips. Att varva värmen med ett dopp i isvak eller en kall dusch har inga dokumenterade hälsoeffekter, men släpper däremot lös en massa hormoner som ökar välbefinnandet.

Imponera med din bastukoll

Här är en handfull användbara bastukunskaper att briljera med under nästa bastuhäng med vännerna, färdigformulerade i lagom besserwissrig ton.

Du säger: "Visste du att Finland har så många bastur att hela Finlands befolkning får plats?"

Fakta (vid eventuella följdfrågor): I Finland finns 2-3 miljoner bastur, alltså tillräckligt för att rymma Finlands omkring 5,4 miljoner invånare.

Källa (om din vän är riktigt nitisk): VisitFinland

Du säger:  "Lite trång bastu det här. I alla fall jämfört med världens största, den rymmer ju över hundra pers."

Fakta: I Agora i Nordnorge ligger världens största bastu med plats för över 150 rumpor. Dessutom vedeldad och med en fantastisk utsikt över Atlanten.

Källa: Expressen

Du säger: "Hade varit najs att kunna beställa en burgare i bastun. Den grejen har de fattat i Helsingfors."

Fakta: År 2015 öppnade världens troligtvis första snabbmats-bastu av en stor hamburgerkedja. I, ja Finland förstås.

Källa: CNN