Recept – Omelett
Läcker och mättande omelett med fenalår
Här är ett recept på en läcker omelett som du definitivt håller dig mätt på. Den är gjord med fenalår (en norsk specialitet av saltad och torkad lamm- eller fårfiol). Men egentligen är det bara din fantasi och vad som finns i kylskåpet som sätter gränserna!
Ingredienser
- Skivad fenalår (eller något annat lufttorkat kött eller en god korv)
- Lite stekt eller kokt potatis (helst från dagen innan)
- Äggröra (helst från dagen innan)
- 2–3 ägg
- Gärna färska örter (till exempel persilja)
Så här gör du
1. Skär potatisen och fenalår i små bitar och blanda allt i en varm stekpanna med äggröra. (Om du inte har någon äggröra från dagen innan kan du helt enkelt vispa upp ett par råa ägg med lite vatten).
2. Blanda ner de råa äggen, som hjälper till att binda ihop ingredienserna till en omelett. (Det går även bra utan, men då blir resultatet mer som en pyttipanna än en omelett.)
3. Stek under lock på låg värme för att undvika att omeletten blir bränd eller för hårt stekt i botten av stekpannan.
4. Servera med gräddfil och en grön sallad.
5. Du kan tillsätta en nypa socker i salladsdressingen – det balanserar den salta smaken av fenalåret.