Recept – Eggs en cocotte

Gillar du ägg får du inte missa att prova den här varianten – bakat ägg, eller som de säger på franska: Oeufs en cocotte. Här finns det inga gränser för vilka ingredienser du kan använda – ta det du har i kylskåpet och gillar. Äggen passar perfekt ihop med stekta brödstavar. Bon appetit!

Ingredienser

4 portioner

  • 4 ägg
  • Tomatsås: 2–3 tomater, 1 rödlök, 3 kvistar basilika, salt och peppar (efter smak)
  • Senapssås: 2 dl crème fraiche, 2 msk grov dijonsenap
  • Brödstavar: ½ bröd, ca 1 dl olivolja, skivad vitlök, salt och peppar

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Salsa: Hacka alla ingredienser fint, bland ihop dem och smaka av med salt och peppar (fräscha gärna upp salsan med chili, vitlök och lime).

3. Senapssås: Blanda ihop ingredienserna.

4. Använd portionsformar och ställ dem i en ugnsfast form med vattenbad.

5. Lägg senapssåsen längst ner i formen, knäck över ett ägg i varje form och toppa med salsa.

6. Baka cocotterna i ugnen i ca 15 minuter tills äggvitan stelnar, gulan ska fortfarande vara mjuk.

7. Brödstavar: Skär brödet i stavar. Vänd dem i olja, vitlök, salt och peppar och stek dem i pannan eller i ugnen tills brödstavarna är spröda.