Recept – Eggs en cocotte
Gillar du ägg får du inte missa att prova den här varianten – bakat ägg, eller som de säger på franska: Oeufs en cocotte. Här finns det inga gränser för vilka ingredienser du kan använda – ta det du har i kylskåpet och gillar. Äggen passar perfekt ihop med stekta brödstavar. Bon appetit!
Ingredienser
4 portioner
- 4 ägg
- Tomatsås: 2–3 tomater, 1 rödlök, 3 kvistar basilika, salt och peppar (efter smak)
- Senapssås: 2 dl crème fraiche, 2 msk grov dijonsenap
- Brödstavar: ½ bröd, ca 1 dl olivolja, skivad vitlök, salt och peppar
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Salsa: Hacka alla ingredienser fint, bland ihop dem och smaka av med salt och peppar (fräscha gärna upp salsan med chili, vitlök och lime).
3. Senapssås: Blanda ihop ingredienserna.
4. Använd portionsformar och ställ dem i en ugnsfast form med vattenbad.
5. Lägg senapssåsen längst ner i formen, knäck över ett ägg i varje form och toppa med salsa.
6. Baka cocotterna i ugnen i ca 15 minuter tills äggvitan stelnar, gulan ska fortfarande vara mjuk.
7. Brödstavar: Skär brödet i stavar. Vänd dem i olja, vitlök, salt och peppar och stek dem i pannan eller i ugnen tills brödstavarna är spröda.