Sightseeingtur: 11 tips för en weekend i München

Har du packat dina lederhosen och dirndl-klänningen? I så fall, ett varmt "Grüß Gott" och välkommen till München! Huvudstaden i delstaten Bayern är ett fantastiskt resmål med mängder av historia, unik arkitektur, traditionell bayersk mat och massor av platser att se.

Scandic München Macherei ligger i östra München, där ett innovativt och pulserande centrum för konst, gastronomi, design och framtidsprojekt har växt fram. Den här nya stadsdelen har belönats för sin hållbarhet och har ett perfekt läge bara några minuter med tåg från den ibland överfulla stadskärnan.

Vi har satt ihop en 2-dagarsrundtur för din helgresa i München, där du kan utforska de vackraste platserna och sevärdheterna i staden, slå dig ner på rofyllda torg och självklart stanna till för en rejäl bit mat.

Dag 1 – Rundturen utgår från Scandic München Macherei

Utgångspunkten för vår rundtur i München är Scandic München Macherei. Efter att du laddat med energi från vår omfattande frukostbuffé kan du ge dig ut på den här rundturen antingen med kollektivtrafik, på cykel eller till och med till fots om du gillar att promenera.

Till fots: ca 5 timmar

Med cykel: ca 3 timmar

Med kollektivtrafik: ca 2,5 timmar

Destination 1: Frauenkirche-katedralen

För dig som reser med kollektivtrafik rekommenderar vi att du tar spårvagn 21 mot Westfriedhof och kliver av vid hållplatsen Marienplatz. Resan tar ca 20 minuter. Du kan ta dig till Marienplatz med cykel på ca 15 minuter och ca 50 minuter till fots.

Du ser genast Frauenkirche när du kommer till Marienplatz. Denna sengotiska katedral från 1400-talet är en av Münchens mest berömda attraktioner. Den är ett absolut måste att besöka.

Visste du att bara ett fåtal byggnader får vara högre än katedralens två distinkta torn? Du kan njuta av en spektakulär utsikt över München från de 100 meter höga tornen. TIPS: Du kan redan se Frauenkirches torn från de översta våningarna på Scandic München Macherei.

Destination 2: Marienplatz torg

Marienplatz är Münchens berömda centrum, och det finns gott om butiker och restauranger runt torget som är en populär mötesplats för Münchenbor och besökare i staden.

Det är också här fotgängarzonen börjar. Om du känner för att avbryta rundturen och istället gå på en ordentlig shoppingrunda, så är det här rätt plats. Lite shopping är aldrig fel!

Det du inte får missa på Marienplatz: det berömda Alte Rathaus (gamla stadshuset), Neue Rathaus (nya stadshuset) och Peterskirche (Sankt Peterskyrkan). Den sistnämnda är också det andra stoppet på vår rundtur.

Destination 3: Peterskirche

Vet du vem Alter Peter är?

Alter Peter (gamle Peter) är namnet på tornet på den äldsta församlingskyrkan, där du kan njuta av en hisnande utsikt över München. En av de berömda konstskatterna i kyrkan är det 300 år gamla altaret i barockstil. Börjar du känna dig lite småsugen på något att äta, eller kurrar magen redan högt? Då kommer du att se fram emot nästa destination!

Destination 4: Viktualienmarkt marknad 

Viktualienmarkt ligger bara 3 minuters promenad från Peterskirche. Marknaden har öppnat varje dag förutom söndagar och helgdagar sedan 1807 och har permanenta stånd.

Den var ursprungligen en bonde- och örtmarknad men är idag den perfekta platsen för både etablerade och spirande gourmeter.

Här finns allt från traditionell bayersk mat till exotiska råvaror. Oavsett om du letar efter ett mellanmål, spännande kryddor eller mat för en middag med vänner kommer du garanterat att hitta det här.

Är du mätt och belåten nu? Då tar vi en kort promenad på ca 12 minuter till nästa destination på vår rundtur.

Destination 5: Residenz-palatset och Odeonsplatz torg

Odeonsplatz är verkligen en visuell höjdpunkt, med byggnader som Feldherrnhalle (fältmarskalkens loggia) och Theatinerkirche (Theatinerkyrkan).

Intill Odeonsplatz ligger Tysklands största centralt belägna palatsResidenz. Det är värt att ta en titt inne i Residenz för att se den magnifika Herkulessaal (Herkulessalen), skattkammaren och många andra historiska rum.

Parken är en grön oas och en perfekt plats för att ta en promenad och en liten paus från stadsmyllret. Bredvid parken ligger Münchens gröna hjärta – den makalöst vackra Englischer Garten (engelska trädgården), som ligger strax intill Odeonsplatz.

Destination 6: Englischer Garten park

Englischer Garten är en av världens största parker.Den är bland annat känd för Eisbach-vågen, en populär plats för surfare. Parken sträcker sig över 375 hektar och här finns gott om plats för att koppla av och ha en picknick.

En livlig plats är det kinesiska tornet. Här kan du avnjuta en ”Mass” (en liter) öl utomhus. Wow, har det redan blivit så sent? Vi rekommenderar att du avslutar dagen på traditionellt sätt med några bayerska delikatesser och en öl.

Destination 7: München Hofbräuhaus taverna 

Efter en aktiv dag förtjänar du mer än bara en ”Mass” i den berömda tavernan Hofbräuhaus. Det tar ungefär 10 minuter att gå från den sista hållplatsen, Englischer Garten, till Hofbräuhaus. Hofbräuhaus är känt för sin rustika bayerska atmosfär, goda öl och rejäla mat. Det här är ett populärt ställe, så vi rekommenderar att du bokar i förväg.

Avrunda dagen med en promenad till hållplatsen Nationaltheater och ta spårvagn 21 tillbaka till hotellet (på Schlüsselbergstraße).

Tips: Om du tar turen till fots rekommenderar vi följande ordning - Viktualienmarkt – Peterskirche – Marienplatz – Frauenkirche – Odeonsplatz – Englischer Garten – Hofbräuhaus.

Dag 2 – skön rundtur i fabriksdistriktet Berg-am-Laim

Efter en rejäl sightseeingtur på lördagen rekommenderar vi en mer avslappnad rundtur på söndagen, i det nya området Berg-am-Laim. Berg-am-Laim har en livlig atmosfär tack vare sina barer, kaféer och konstnärliga influenser.

Destination 8: Werksviertel fabriksdistrikt

Ett härligt och kreativt stadskvarter har växt fram i Werksviertel med ett brett utbud av konst, musik och underhållning.

I det här framväxande och trendiga distriktet hittar du studior, restauranger, gallerier och takbarer. Utforska de tidigare lokalerna i Pfanni-fabriken och fnissa åt de roliga gatunamnen med allt från Knödelplatz (dumplingtorget) till Kartoffelgleis (potatisspåret) och Püreelinie (potatismoslinjen).

I Werksviertel finns även Hi-Sky – ett av världens högsta transportbara pariserhjul.

Destination 9: Container of Modern Art

Här kommer ett riktigt insidertips för alla konstälskare: Container of Modern Art är inte lika fullt av besökare som andra konstutställningar och museer, och det har några riktiga pärlor.

Här kan du se utställningar som hela tiden byts ut i en lugn och behaglig atmosfär. Många regionala och internationella konstnärer visar upp sina verk här. Och det bästa av allt: Det är fritt inträde.

Destination 10: Ostpark

Om du längtar efter lite grönska och vill ta en promenad genom en park kan du bege dig till Ostpark. I parken finns en stor sjö och  Michaeligarten, en populär ölträdgård som du så klart inte får missa i München! För barn har Ostpark den stora äventyrslekplatsen Maulwurfhausen och en skateboardpark.

Destination 11: Michaelibad inomhusbad

Om vädret inte är på din sida ligger Michaelibad precis intill parken. Det här inomhusbadet har en stor relaxavdelning och badmöjligheter för hela familjen.

Avrunda din helgrundtur i München

Stanna till för en bit mat i vår restaurang på Scandic München Macherei.Njut av de sista timmarna under din händelserika helg på hotellet. I vår restaurang kan du njuta av ett varierat utbud av kreativa, säsongsbetonade rätter tillagade i skandinavisk stil. Koppla av i den mysiga atmosfären till ljudet av sprakande eld från den vedeldade ugnen i vårt öppna kök. Vid fint väder kan du slå dig ner på vår inbjudande uteservering och låta oss ta hand om dig.