Elbphilharmonie Hamburg

Besök Elbphilharmonie i Hamburg som öppnade den 11 januari! Stadens nya landmärke kombinerar tre konsertsalar, ett stort pr-område för musik, catering, hotell och, inte minst, utsiktsplattformen Plaza med fantastisk panoramautsikt över staden och hamnen.KULTUR i hamnstaden Hamburg

Ta en tur till norra Tyskland och upptäck Hamburgs nya landmärke. Bli en av de första som besöker Elbphilharmonie sedan dess öppnande, och upplev den nya konserthallens unika stil. Scandic Hamburg Emporio är det perfekta hotellet för ett besök till Elbphilharmonie.

Scandic Hamburg Emporio ligger precis vid Laeiszhalle, Elbphilharmonies systerkonserthus, och erbjuder, förutom det centrala läget, utsikt över Elbphilharmonien från sjunde våningen.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Christian Spahrbier

Elbphilharmonie är kanske Europas mest spektakulära konserthus, med en minst lika spektakulär byggnadshistoria. Mellan byggstarten i april 2007 och det stora öppnandet 2017 har det förflutit nästan 10 år av byggnation och utveckling. Byggnaden är nu stadens nya landmärke, som lockar besökare från hela världen till Hansastaden Hamburg. Elbphilharmonie byggdes över hamnmagasinet Kaispeicher A, som byggdes mellan 1963 och 1966 och användes för att förvara kakao. Elbphilharmonie ligger i närheten av det historiska Kontorhaus-distriktet och Speicherstadt, som finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Byggnaden är 110 meter hög vid sin högsta punkt och berikar inte bara stadens arkitektoniska landskap, utan fungerar även som en kulturell mötesplats mellan gammalt och nytt.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Michael Zapf

Konserthuset

Musikprogrammet karakteriseras av artistisk kvalitet och mångfald. Konserter på Elbphilharmonie äger rum i det stora konserthuset, byggnadens hjärta. Konserthuset har 2 100 platser, fördelade över individuella terrasser runt scenen i mitten. Ett annan unikt inslag är den ”vita huden” som utvecklades speciellt för Elbphilharmonie av den världsberömda akustikern Yasuhisa Toyota. Huden består av 10 000 gipsfiberpaneler som har placerats med millimeterprecision för att se till att ljudet projiceras ända ut i salens minsta vrår.

Plazan

Plazan, som är belägen på 37 meters höjd över marken, är en höjdpunkt för besökare från hela världen och Hamburgs invånare. Biljetter till plazan kan bokas, men måste hämtas ut på plats. Plazan har en spektakulär panoramautsikt över staden och hamnen. Utsiktsplatsen mellan den gamla magasinsbyggnaden Kaispeicher och den nya delen ovanför tar dig ett varv runt hela byggnaden, och ger dig en uppfattning om konserthusets imponerande storlek. På insidan finns vår hotellobby, och härifrån kan du även ta dig till konserthuset. Plazan är öppen för alla Hamburgs besökare, även om de inte ska gå på konsert.