Weekend i Umeå

Trots att Umeå är till bredden fylld med kultur så rymmer stan också massor med härliga fik, restauranger, storslagen natur och trendig shopping. Hit kan du åka på långhelg oavsett om du är typen som vill besöka Norrlandsoperan, Sveriges modernaste Ikea eller både och. Nöjer du dig inte med en stad, så kan du åka tur och retur över Kvarken till Vasa och hinna med två städer under en och samma helg.

Boka hotell i Umeåshopping, kultur och natur runt knuten

I Umeå har du både stadslivets utbud och en storslagen natur att utforska. Bo mitt i stan på Scandic Plaza Umeå eller strax utanför city på Scandic Umeå Syd.

Att hitta kultur i Umeå är ingen konst

Du har säkert hört det förut, men Norrlands kulturhuvudstad fullkomligt sjuder av musik, konst, teater, dans, lokalt hantverk och kreativitet. Umeå är faktiskt den svenska kommun som investerar mest i kultur, så det är kanske ingen slump att Sveriges 13:e största stad erbjuder ett kulturliv i storstadsklass.

Musik och museum

Utöver en av världens finaste gitarrsamlingar på Guitars – The Museum så kryllar det av museum i Umeå. Här hittar du bland annat ett kvinnohistoriskt museum, Svenska skidmuseet, Västerbottens museum, det samiska kulturhuset Tráhppie och Bildmuseet – fullproppat med modern konst och bild. Sedan 25 år tillbaka kan du ta bilen eller cykeln till vackra Umedalen och besöka en av Europas bästa skulpturparker, med över 150 olika verk.

Förutom alla välbesökta museer, så är Umeå berömda för sin stora musikscen. Listan med kända band härifrån kan göras lång, och det spelas flitigt på stans olika scener. Allt från Norrlandsoperan till någon av Umeås unga och progressiva festivaler.

Shoppa norrländskt, småländskt eller amerikanskt

En runda på stan är ingen riktig runda utan att unna sig lite shopping. Med ett av landets största universitet följer ett av landets trendigaste, unga och mest medvetna shoppingutbud. I Umeå hittar du allt från globala kläddesigners till lokala konsthantverkare. Allt från småbutiker till klassiska varuhus.

Heldag på Ikea i Umeå

Om det är kallt ute (vilket det kan bli i Västerbotten) så rekommenderar vi stans hetaste galleria Avion med över 80 olika butiker, bara två kilometer från centrum. I anslutning till gallerian stoltserar Ikea, där du som bekant kan spendera många timmar och runda av med typiska köttbullar. Tack och lov har de öppet ända till 20.00 under vardagar och 18.00 på helger.

Shoppingtips i Umeå:

  • Burmans (Sveriges äldsta skivbutik)
  • Avion, galleria med över 80 olika butiker
  • Tráhppie (samisk slöjd)
  • Forslunda, en av många gårdsbutiker i trakten
  • Ikea (Sveriges modernaste)

Fika i Umeå

Efter en stor portion kultur kan magen börjar kurra, vilket bara är bra eftersom Umeå är en ovanligt trevlig kaffedrickarstad. Slår du upp Umeå i prestigefulla White Guide så hittar du massor av trevliga fik. Som Costas of Sweden vars ägare har vunnit VM i barista. Nya Konditoriet som i själva verket är stans äldsta kondis. Eller kulturbolaget, där du förutom att fika kan fylla på med en nyttig dagens lunch.

Ta bussen till Göteborg

På det gamla fängelset hittar du också ett av stans mest kända kafé, som förutom kriminalhistoria och gammal arkitektur också bjuder på kaffe, hängmattor och glass i stora lass. I folkmun kallas fiket fortfarande för Kafé Göteborg eftersom det hette så ända fram till 2016 då det bytte namn till det mer passande Kafé Gamla Fängelset.

Mat från hela världen

Föredrar du annat än snabbmat så erbjuder Umeå massor av kulinariska upplevelser. Och oavsett om du vill äta italienskt, franskt, indiskt, japanskt eller norrländskt så kan du räkna med mycket lokala råvaror på menyn. Här snålar krögarna med varken röding, löjrom eller västerbottenost.

Norrlands Neapel

Visste du att Umeå är kända för sina rullpizzor? Tänk en ihoprullad pizza, fylld med sallad och dressing. Enligt Umeåborna själva var de först i världen med rätten, andra tar det med en nypa salt. Hursomhelst så njuter du av rätten allra bäst på en av Rådhustorgets alla bänkar, för det är nämligen här och från torgets olika matvagnar som pizzorna har serverats sedan mitten av 1990-talet.

Sport och motion

Även om våra hotellgym är riktigt bra, så kan de inte riktigt mäta sig med IKSU som är en av Europas största träningsanläggning. Förkortningen står för Idrottsklubben Studenterna i Umeå men för att bli insläppt behöver du inte vara student. Här kan du fila på strandformen, köra spinning eller simma en runda i bassängen.

I skidspåret

Gillar du att sporta under bar himmel bjuder Umeå med omnejd på massor med vacker natur. Här finns långa löparrundor, vandringsleder, kanotuthyrning och milslånga cykelvägar. Som gäst hos oss på Scandic Plaza Umeå och Scandic Umeå Syd kan du alltid låna en av våra cyklar gratis.

Föredrar du snö och kälke rekommenderar vi en utflykt till Hamptjärnsstugan och den hisnande pulkabacken. På berget hittar du friluftsliv, skidspår, grillplatser och raststugor så att det räcker och blir över. Säg till innan, så hjälper vi dig att packa med några ostmackor från vår stora frukostbuffé.

Rör på dig:

  • IKSU (en av Europas största träningscentrum)
  • Hamptjärnsstugan
  • Tavelsjöleden (vandring)
  • Gammlia/Stadslidens skidspår
  • Bräntberget, mindre skidbacke mitt i stan

En weekend. Två städer. 

På andra sidan havet hittar du Österbottens huvudstad Vasa, eller Vaasa på finska. Resan hit går genom Kvarkens praktfulla skärgård (en del av världsarvet) och turen är minst sagt en sevärdhet i sig. Wasaline trafikerar städerna flera gånger per dygn, så att du enkelt kan bestämma om du vill göra en dagstripp eller stanna över natten. På Scandic Vaasa bor du mitt i stan och i sann finländsk anda hittar du en bastu i nästan alla rum. På Scandic Waskia kan du få ett rum med sjöutsikt. Hotellet ligger nära Wasalines terminal och vägg i vägg med Tropiclandia Spa. 

Har du fått nog av museum (här finns flera omtyckta, som Österbottens museum och Kuntsis museum för modern konst) så rekommenderar vi kort och gott Kvarken. Ta bilen till Björkö eller en kryssningsbåt till Mickelsörarna. I skärgården kan du vandra, paddla och simma eller åka snöskoter och hundspann på vintern. Alltihop i en sagolik natur, som alla borde ta del av åtminstone en gång.

Boka hotell i Umeå