Att göra i Göteborg

Hamnstaden Göteborg är den perfekta weekendstaden. Stans hela utbud av shopping, kultur och nöjen med den mindre stadens fördel att det aldrig är särskilt långt att ta sig någonstans. Bara en sådan sak som att du kan ta spårvagnen till skärgården.

Boka hotell i Göteborgsmå äventyr till storslagna upplevelser i Göteborg

I Göteborg hittar du mat i världsklass oavsett om du väljer en stjärnkrog eller en macka med färsk fångst vid hamnen. Promenerar du utmed hamnen kan du passera Röda Sten Konsthall och Göteborgsoperan och därefter ta spårvagnen till favoritfiket och de bästa shoppingstråken. Liseberg är svårslaget om letar efter fartfyllda äventyr för hela familjen liksom ett besök på Ullevi, en av de stora arenorna för ett sportevenemang eller konsert.

1. Restauranger och caféer i Göteborg

Heliga Feskekyrkan

Feskekôrka, ett av Göteborgs mest älskade (och heliga) landmärke. Vill du köpa och prova på dagsfärsk fisk och skaldjur över disk, eller äta dem noggrant tillagade på intilliggande restauranger, är detta ett ställe du inte får missa. Med sin speciella arkitektur är byggnaden en av de stora sevärdheterna.

Foto: Tina Stafrén/ Mediabank Göteborg & Co

Stjärnkrog eller street food?

Föredrar du gourmetkrogar med stjärna i Guide Michelin eller tar du hellre något snabbt från en food truck? Här finns restauranger för alla smaker, även om fisk och skaldjur ofta är en specialitet. I Göteborg vimlar det av klubbar, caféer och andra nöjen att upptäcka så gör dig redo för festligheter in på småtimmarna.

Populära restauranger i Göteborg:

  • Cuckoo's Nest
  • Above (Scandic Göteborg Central)
  • Kaifo
  • Noot
  • Koka
  • Trattoria La Strega
  • Sjöbaren i Haga
  • Vrå

Fikasugen?

Fika i Haga

Följ Vasagatan fram från Avenyn för att hitta kullerstensgatorna i Haga. Smaka på den berömda Hagabullen på Café Husaren eller fika på något annat av alla mysiga caféer med hembakat och räksmörgåsar. För dig som vill shoppa finns massor av personliga små affärer och secondhand-butiker att fynda i.

Fika innanför Vallgraven

Under vårtid passar populära Da Matteo med trevliga uteplatser. Cafékedjan har tre fik med väldoftande kanel- och kardemummabullar.

Fika på en av Långgatorna

Mitt i restaurang och barkvarteren på Långgatorna ligger avslappnade Kafé Magasinet. Här serveras gott kaffe och fika men även frukost och pizza.

2. Shoppa i Göteborg

Shoppa kring Avenyn och Nordstan

Kring Avenyn finns massor av bra butiker, restauranger och nattklubbar. Promenera nedför avenyn och kom till området inom Vallgraven, ett mysigt område att strosa omkring och shoppa i. 

I Nordstan kan du gömma dig för regn och snö med shopping under tak och cirka 200 butiker med allt inom mode. För exklusiv shopping finns NK (Nordiska Kompaniet) och ligger inte långt ifrån Nordstan där även Arket ligger i området. Kungsgatan, Magasinsgatan och Victoriapassagen är också bra shoppingstråk.

Shoppa hållbart, plånboksvänligt och unikt finns det goda möjligheter till i stans stora utbud av second hand och vintage. Åker du till stadsdelen Majorna finns Majornas saker från förr, på Magasinsgatan hittar du Pop Boutiqe med brittisk stil. Fabriken, Favoretro och Erikshjälpens butiker är bara några tips.

Hotelltips i närheten av Nordstan och Göteborgs Centralstation:

3. Aktiviteter i Göteborg

Njut av konst, design och opera

I Göteborg hittar du allt från lokalt hantverk till möbelklassiker. Besök gärna Röhsska Museet med design, mode och konsthantverk på agendan. Är du i Göteborg för att uppleva opera, musik och dans beger du dig till Göteborgs Stadsteater där du strax utanför kan beundra den ståtliga statyn av Poseidon, eller besök Göteborgsoperan vid hamnen. 

Hotelltips i närheten av Avenyn:

Intima musikupplevelser till stora konserter

Från musik- och filmfestivalen Way Out West i Slottskogen till de stora konserterna och sportevenemangen på Ullevi och Scandinavium. Live- och musikscenerna är många i stan.

Kryssa längs med älven med personfärja

Tvärs över älven går personfärjan Älvsnabbare, mellan hållplatserna Stenpiren och Lindholmspiren och längs med älven går personfärjan Älvsnabben. Färjan går under samma biljett som gäller för spårvagn och buss. Ett enkelt sätt att kryssa på Göta älv.

Paddla kayak eller SUP

Kan du inte få nog av vatten runtom och i Göteborgs stad kanske kayak eller sup är något för dig. Med hjälp av KAYAKOMAT by Point 65 Sweden hyr du enkelt en kayak eller sup på nätet som du hämtar ut med en kod.

Blicka ut över stan

Mitt i stadsdelen Haga tornar fästningen Skansen Kronan upp sig. Fantastisk utsikt över stan, glöm inte att ta med picknick! Denna gamla försvarsanläggning från 1600-talet har varit såväl fängelse som nödbostad och museum. Väl värd ett besök.

4. Att göra i Göteborg med barn

Äventyr på Universeum och Liseberg

Besök Liseberg, Nordens största nöjespark, med åk- och upplevelseattraktioner för både stora och små barn året om. Fartfyllt på bredden och tvären. Har du upplevt Halloween på Liseberg? Skräckinjagande! Sjung med på konserter till mys på julmarknader med glitter och sagostämning. Här ser du öppettider för Liseberg

På Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter kan du uppleva regnskog, exotiska djur, rymden, kemilabb och mycket annat spännande på hela 9000 kvadratmeter. Här ser du öppettider för Universeum

Hotelltips: 

Sjöfartsmuseet Akvariet

Utställningar för stora och små, undervattensvärldar och korallrev. Det ny-gamla museet är ännu större och ännu bättre! Här ser du öppettider för Sjöfartsmuseet Akvariet.

Åk Paddan och upplev stan från vattnet

Paddans sightseeingtur tål att upplevas flera gånger om. I de låga båtarna tar du dig fram under broar och längs kanaler samtidigt som en guide berättar om Göteborgs historia och nutid. Läs mer om Paddan här.

5. Parker och natur i Göteborg

Picknick och konserter i stadens parker

På andra sidan Haga ligger Linnéområdet med Slottsskogens lummiga grönska. I parken kan man varje år njuta av konserter på musikfestivalen Way Out West. Men även hälsa på pingviner och sälar i djurparken eller ta en picknick på gräsmattan. Trevliga ställen att äta eller fika på är till exempel Café Björngårdsvillan med anor från 1906 eller Villa Belparc vid Stora Dammen. Botaniska Trädgården bredvid Slottsskogen är en av Europas största botaniska trädgårdar. Här kan du lära dig mer om växter och njuta av årstidernas växlingar. Behöver du vila fötterna efter all shopping och sightseeing hittar du oasen Trädgårdsföreningen ett stenkast från Avenyn.

Upptäck den vackra skärgården eller lättillgängliga vandringsstråk

Lockar bad, båttur eller dans på Brännö brygga? Då ska du ta en dagstur till Göteborgs södra skärgård. Havsluften kan du njuta av året runt. Sätt dig på spårvagnen till Saltholmen och ta skärgårdsbåt till Styrsö, Brännö, Donsö eller Vrångö. Om du vill kombinera spännande vandring i natur med närhet till stan rekommenderas Gotaleden med sina nio etapper vilka du även når med pendeltåg.

Boka hotell i Göteborg