Vättarna i Wroclaw

Om du ger dig ut på sightseeingtur i Wroclaw kommer du säkerligen att stöta på små vättar vart du än går. De klättrar på lyktstolpar, dricker sig berusade på gatorna och gör motorcykelåkning i staden till ett riktigt vågstycke. Men frukta inte – de små huliganerna är bara bronsfigurer som har för avsikt att bringa tur till stadens invånare och turister. Men vad är grejen med vättarna i Wroclaw? Och var exakt kan du hitta dem?Ett verkligt vätteuppror

Historien som vättarna – ”Kresnale” (i folkmun) – började 1989. På den tiden rönte en grupp polska artister som kallade sig själva det ”orangea alternativet” uppmärksamhet världen över med sina fredliga politiska demonstrationer mot kommunistregimen. I många polska städer målade de graffiti föreställande vättar på husväggarna, eller demonstrerade utklädda som vättar för ett demokratiskt Polen. År 2001 upprättades de första figurerna för att hedra aktivisterna, och ända sedan dess har de varit en symbol för kampen mot kommunismen och definierat bilden av Wroclaw mer än någon annan sevärdhet.

Ett fascinerande antal vättar

Enligt den polska folktron är vättarna skyddsandar som bringar rikedom och ordning. Den första vätten blev så populär bland Wroclaws invånare och besökare att det inte tog lång tid innan det blev fler. Sedan 2004 adderas hela tiden fler vättar av olika konstnärer, vilket resulterar i att du kan se vättar nästan var som helst i Wroclaw. Många av figurerna är inte bara roliga att titta på, utan har även en intressant historia. ”W-Skers”, en vätte i rullstol, var till exempel den första vätten med ett fysiskt funktionshinder i Wroclaw, och är nu maskot för kampanjen ”Wrocław utan barriärer”. Och ”Weteran”, som håller till i närheten av St. Elizabeths kyrka, symboliserar alla soldaters mod och avtäcktes på polska veterandagen. Att leta vättar i Wroclaw är därför inte bara roligt, utan även väldigt lärorikt för hela familjen. Antalet vättar, som nu måste vara över 300, förändras ständigt – de små figurerna är så populära att truppen ibland reduceras av en och annan stöld, men den växer alltid till sig igen med tillkomsten av nya konstverk.

I vättarnas fotspår

Det stora antalet vättar innebär att man hittar de små gynnarna överallt, särskilt i stadens centrum där de syns i praktiskt taget vartenda gathörn. Om du vill ge dig ut på vättejakt finns det en särskilt stadskarta på vättarnas informationscenter vid stadshuset, där du också kan köpa vättesouvenirer. Krasnale har även en egen hemsida och en interaktiv karta som avslöjar alla de gömda vättarna. Det erbjuds även speciella stadsturer för detta småfolk, och under promenaderna berättar guiderna ingående om de enskilda figurerna. Men vättarna är ändå som charmigast när man bara stöter på dem under promenaderna längs Wroclaws gator.

Det perfekta hotellet för vätteletare

Det bästa läget för din upptäcktsfärd efter vättar är Scandic Wroclaw, som ligger bara några minuters promenad från den berömda marknadsplatsen och många andra sevärdheter.