7 saker att göra i Wrocław

Wrocław i sydöstra Polen utnämndes välförtjänt till ”European Best Destination 2018”. Med sin rika historia och sina teknologiska innovationer är staden en fantastisk och mångsidig destination. Res bakåt i tiden och besök stadens kungliga palats, den japanska trädgården och Panorama Raclawicka. Vi har samlat de bästa sakerna du kan göra i Wrocław.

Boka Scandic Wroclaw1. upptäck rådhuset – gå på museum

Wrocławs rådhus ligger mitt på Rynek, det stora torget som förr var en av de största marknadsplatserna i Polen. Den imponerande byggnaden, byggd i gotisk- och renässansstil, innehåller museet för borgerlig konst, Muzeum Sztuki Mieszczańskiej.

En mängd historiska och samtida utställningar kopplade till Wrocławs konst- och hantverksliv visas här. Museet för borgerlig konst är också regelbundet värd för specialutställningar av konstnärer som Andy Warhol och Salvador Dalí.

2. det kungliga palatset

En gång i tiden en kunglig residens, idag hem till Wrocławs stadsmuseum. Det kungliga palatset, tidigare känt som Spaetgens palats, gjorde Wrocław till ett kungligt säte – tillsammans med Berlin och Königsberg – under Fredrik II.

Idag är det kungliga palatset huvuddelen av Wrocławs stadsmuseum. Här kan besökare lära sig mer om stadens historia och se de kungliga våningarna. Efter att ha beundrat den magnifika inredningen kan du sträcka på benen i den angränsande barockträdgården.

3. gå i artistelitens fotspår

Wrocławs universitet är stadens äldsta högskola, grundat för 300 år sedan. Universitetets museum är öppet för besökare, med den imponerande Leopold-aulan och musikhallen Oratorium Marianum, där fler än 200 kända musiker har uppträtt.

I observatoriet finns också det matematiska tornet, där kan besökarna beundra den antika inredningen med anor från 1500- och 1600-talen.

4. Panorama Raclawicka

Panorama Raclawicka är ännu en av stadens höjdpunkter. Konstnärerna Jan Styka och Wojciech Kossak målade den gigantiska panoramamålningen, som mäter 15 x 114 meter, för att markera 100-årsdagen av Kościuszko-upproret 1894.

Den visar slaget vid Racławice och ser ut att vara i 3D tack vare målningens stil och teknik. Det är det enda verket i sitt slag som fortfarande finns kvar i Polen och inryms i en specialbyggd rund byggnad.

5. ljusshow i hundraårshallen

Hundraårshallen (Jahrhunderthalle) ligger i den östra delen av staden. Det arkitektoniska mästerverket skapades av Max Berg på 1900-talet för att markera den internationella utställningen på 100-årsdagen av slaget vid Leipzig. Byggnaden blev ett världsarv 2006.

En permanent utställning innehåller interaktiva displayer som visar upp delar av historien om staden Wrocław. Besökare har också möjlighet att njuta av ljudspel och ljusshower under världsarvsbyggnadens kupol. Ett särskilt spännande sätt att uppleva den 65 meter långa kupolen.

6. vandra runt i Szczytnickiparken

Stadens största park skapades ursprungligen 1785 som en privat trädgård innan den senare slogs ihop med stadsparken.

Den stora attraktionen är den japanska trädgården. Här finns många utsmyckningar i japansk stil, inklusive Azumayapaviljongen, ett sjökomplex med utsiktspaviljong och en ingångsport.

7. Wrocławs zoo och Afrykarium

Wrocławs zoologiska trädgård ligger också i närheten. Det stora utbudet av djur gör det till Polens största djurpark. Cirka 10 500 djur lever i djuparken som spänner över 33 hektar.

Men det är inte bara djuren som drar besökare. Här kan du också njuta av arkitekturen i de olika historiska byggnaderna, såsom björntornet, elefanthuset och appaviljongen.

En annan attraktion är det afrikanska huset, Afrykarium, med sina temaområden som bland annat inkluderar:

  • röda havet
  • flodhästar
  • hajbassäng
  • Namibias skelettkust
  • Kongo-salen.

Boende i Wrocław

Bara några minuters promenad från den gamla staden ligger Scandic Wroclaw. Härifrån kan du enkelt nå alla spännande saker du kan göra i staden.

Boka Scandic Wroclaw