5 saker att göra i Gdansk

Den gamla Hansastaden Gdansk är framför allt känd för sin månghundraåriga historia, sina imponerande byggnader och historiska gator. Förutom de främsta turistattraktionerna tipsar vi om en massa andra saker att göra i Gdansk.

Boka Scandic Gdansk1. Shoppa i Stora kvarnen

Den historiska kärnan i Gdansk består av gamla staden och ”huvudstaden”. En av många attraktioner i den historiska kärnan är Stora kvarnen (Wielki Mlyn), som ligger på ön Radaune.

Stora kvarnen byggdes år 1350 och räknas nu som ett av Europas största medeltida monument. Medan byggnadens fasad ser oförändrad ut är insidan nu ett shoppingcenter där besökare får en unik shoppingupplevelse.

2. Polska postverkets museum

En av de historiskt mest betydelsefulla byggnaderna i Gdansk är det polska postverket Obroncow Poczty Polskiej. I dag finns museet Poczty Polskiej här, eller det polska postverkets museum.

Museet öppnade 1979 på den 40:e årsdagen av andra världskrigets början. Här berättas historien om det polska postverket och Gdansks invånare mellan 1920-1939, fram till händelserna den 1 september 1939, då post- och telegrafverket nr 1 anfölls av tyskarna.

3. Skeppsvarvet i Gdansk

Skeppsvarvet i Gdansk, eller Stocznia Gdansk, ligger nordväst om stadens centrum. Det är här som landets fartyg repareras, byggs och lastas, vilket gör Gdansk till Polens viktigaste hamnstad. Solidaritetstorget ligger vid huvudingången till besökscentret, det europeiska solidaritetscentret (ECS).

Här finns ett minnesmärke tillägnat de hamnarbetare som dog under strejken 1970. Besökare kan se minnesmärket under en rundtur på ECS. I mitten av centret finns en utställning som är tillägnad det historiska fenomenet Solidarność och den sociala omvälvning som det gav upphov till i Central- och Östeuropa.

4. Domkyrkan och parken i Oliwa

Den forna kurorten Oliwa är numera en idyllisk stadsdel i Gdansk. Oliwa, som ligger i den nordöstra delen av staden, erbjuder en perfekt andningspaus från all liv och rörelse på huvudgatorna.

Oliwski Park med sin grönska, små vattenfall och blomsterbäddar bjuder in till en stunds avkoppling. Alldeles intill Oliwski Park ligger Oliwakatedralen. Men Oliwa erbjuder fler turistattraktioner än så. Besökare kan insupa den unika arkitekturen, titta på historiska hus och besöka djurparken.

5. Stränderna i Gdansk

Du som planerar en semester i hamnstaden Gdansk får definitivt inte missa en utflykt till stadens legendariska stränder. Gdansks stränder är kända för att vara särskilt idylliska, rena och aldrig överfulla, inte ens mitt i sommaren.

På bara 30 minuter med lokaltrafik eller 15 minuter med bil från centrum tar du dig till stranden i Brzeźno. Den här forna kurorten vid Östersjön har vunnit flera utmärkelser. Här finns, förutom stränder, olika idrottsanläggningar och en 130 m lång pir som är en attraktion i sig.

En annan strand som är väl värd ett besök är Sobieszewo. Den här stranden, som är omgiven av barrskog och sanddyner, är den längsta stranden i närheten av Gdansk, och du kan ta dig hit med bil på bara 20 minuter.

Gångavstånd till sevärdheterna

Scandic Gdansk ligger mittemot stadens historiska centralstation. Med alla saker du kan göra i Gdansk är hotellets centrala läget den perfekta utgångspunkten.

Boka Scandic Gdansk