Gamla stan i Gdansk

Besökare kan insupa den polska kulturen i den färgglada och mångsidiga gamla stan i Gdansk. Den historiska stadskärnan består av den gamla staden och den historiska ”huvudstaden”. Med sina många torn, kyrkor, monument och andra sevärdheter har Gdansk en spännande arkitektur. Besökare kan resa tillbaka i tiden, botanisera i trevliga butiker och flanera längs de historiska gågatorna. Här har vi sammanställt höjdpunkterna för dig.Gdansks Kungsgatan (Droga Królewska)

Tillsammans med Långa torget är den här långa gatan, som är känd som Kungsgatan – Droga Królewska – stadens mest imponerande område. De två gatorna rymmer en mängd turistattraktioner och utgör de två huvudgatorna i ”huvudstaden”. Oavsett om man letar efter historiska eller kulinariska höjdpunkter så finns det något för alla här.

Långa marknaden (Długa)

Långa marknaden, även kallad Długa, går från Rathaus (rådhuset) i ”huvudstaden” till Gröna porten. Rathaus byggdes på 1400-talet i manierismstil och innefattar Gdansks historiska museum. En annan attraktion på Långa marknaden är Gyllene huset, den mest imponerande av alla gamla bostadshus i Gdansk. Byggnadens fasad, som är från 1600-talet, pryds av skulpturer av Kleopatra, Oidipus, Akilles och Antigone. Bara några steg från Gyllene huset ligger Artushovet. Denna byggnad i renässansstil och Neptunusfontänen utanför tillhör några av de viktigaste sevärdheterna i Gdansk. I slutet av Långa marknaden hittar du Gröna porten, som ursprungligen uppfördes som kunglig residens och nu rymmer politiska kontor och Polens nationalmuseum.

Långa gatan (Ulica Długa)

I anslutning till Långa torget ligger Långa gatan, eller Ulica Dluga. Längs den ligger bland annat Uphagens hus, det enda handelshuset från 1700-talet i Polen som är öppet för besökare. Byggnaden, som är utförd i rokoko- och sen barockstil, symboliserar de polska handelsmännens livsstil. Med sin exceptionellt välbevarade interiör är Uphagens hus en riktig höjdpunkt för stadens besökare. Om du följer Långa gatan kommer du fram till Gyllene porten, som ligger i början av Långa gatan.

Mariackagatan

Mariackagatan går parallellt med Kungsgatan och anses vara Gdansks mest romantiska gata. Den sträcker sig från Mariakyrkan till Mariaporten. Med sina sevärdheter, eleganta fasader och gamla gatlampor är Mariackagatan en väldigt vacker plats att besöka.

Den här imponerade gatan med hus som tillhörde rika köpmän är det perfekta stället för att hitta gallerier, konstaffärer och bärnstensbutiker. På de upphöjda terrasserna kan du få en paus från gamla stans myller medan du tittar på folklivet och dricker en kopp kaffe.

Mariakyrkan som ligger i ena änden av Mariackagatan, är världens största gotiska tegelkyrka. Från det 80 m höga kyrktornet får du en fantastisk utsikt över staden. Om du fortsätter längs gatan kommer du till Mariackaporten, som också bjuder på fantastiska vyer över staden. Där Marickagatan slutar tar promenadvägen längs floden Motlawa. Här kan besökare beundra den gamla kranen i Gdansk. Det är ett av stadens mest berömda landmärken och numera en del av Nationella sjöfartsmuseet.

Kyrkor i Gdansks gamla stad

I den gamla staden norr om Gdansk finns flera kyrkor som är väl värda ett besök, inte minst för sin arkitektur och byggnadsstil. En av de mest imponerande kyrkorna i Gdansk är Katarinakyrkan. Den är stadens äldsta kyrka och känd för sina gotiska och barocka inslag. Bara några minuters promenad därifrån ligger Nikolaikyrkan. Det är den enda gotiska tegelkyrkan i Gdansk som aldrig har förstörts eller behövt återuppbyggas. Utvändigt är den gotiska kyrkan extremt enkel, men invändigt överraskar den sina besökare med sitt höga förgyllda altare och korstolar i barockstil. Ännu en älskad byggnad i Gdansk är Johanneskyrkan. Den här kyrkan, även den i gotisk stil, rymmer i dag även en konserthall och olika utställningslokaler.

Boende i Gdansk

Bara några minuters promenad från gamla stan och ”huvudstaden” ligger Scandic Gdansk. Det är med andra ord den perfekta utgångspunkten för en historisk upptäcktsfärd av Gdansk. Efter en händelserik dag kan du tillbringa en avkopplande kväll i vår restaurang eller ta en sängfösare i baren. Våra rum har alla bekvämligheter du behöver för en avkopplande hotellvistelse.