Juletid i Helsingfors

Glitter, upptäckter och äventyr – Helsingfors i juletid bjuder på en mängd olika aktiviteter.

Upplev julstämning i Helsingfors

Kom i julstämning

  • Julens högtid börjar traditionsenligt när julgatan Aleksanterinkatu tänder sina juleljus kl. 16:00 den 18 november. Detta är en gammal tradition sedan år 1949.
  • Lucia firas i hela Finland den 13 december. Varje år kröns en officiell Lucia, som sedan leder ett tåg av tomtar, hästar och veteranbilar genom centrala Helsingfors.
  • Du kan höra julsånger i kyrkor runt om i Helsingfors.

Godsaker och gåvor från julmarknader

Julen i Finland skulle inte vara komplett utan julmarknaderna. I december i Helsingfors kan du uppleva denna traditionella aktivitet på flera olika platser.

  • Tuomaan markkinat "Helsingfors julmarknad" en traditionell julmarknad som fyller Senatstorget med delikatesser, gåvor och restauranger i december. Det är den största julmarknaden i stan och här kan du smutta på traditionell finsk glögi (glögg) medan du beundrar den spektakulära kvällsbelysningen på Helsingfors domkyrka.
  • På den traditionella Kvinnornas julmässa (Naisten joulumessut) i Wanha Satama kan du köpa hantverksföremål och säsongsbetonade delikatesser som tillverkas av finska kvinnor. Marknaden äger rum i december.
  • Om du är intresserad av skandinavisk design är julen den perfekta tiden för ett besök. I vackra Vanha Ylioppilastalo kommer en mängd lokala hantverkare och designers att sälja sina produkter under december månad.
  • Du kan även shoppa design i Kaapelitehdas, där du också hittar en mängd olika museer och evenemang. Ornamo Designs julmarknad kommer att anordnas här i december.
  • Vid evenemanget Kaapelin joulu kan du träffa finska hantverkare under december månad, och det kommer till och med att finnas workshopar och program för barn.

Julaktiviteter för barn

Barnen kommer att älska Lasten Joulurieha på Narinkkatori vid shoppingcentret Kamppi. Här anordnas shower, roliga aktiviteter och en vinterkarneval för alla som vågar trotsa kylan.

bondgården Haltiala, som ligger bara några kilometer från centrum, kan du klappa får, kossor och andra pälsbeklädda vänner.

En annan familjevänlig jultradition är Joulupolku, eller julstigen. Det kommer att finnas julstigar på Herttoniemi gård, vid kusten i Vuosaari och på den populära ön Seurasaari, som är väl värd ett besök i sig.