Råbjerg Mile

Råbjerg Miles annorlunda, ökenliknande natur kan inte jämföras med någonting annat i Danmark. De kraftiga vindarna flyttar de 35 meter höga dynerna upp till 15 meter per år. Här upplever du naturens krafter!Råbjerg Mile – Europas största vandrande sanddyna

Råbjerg Mile är en imponerande syn och ett naturunder som täcker ett område på ungefär två kvadratkilometer. De kraftiga vindarna flyttar de 35 meter höga dynerna upp till 15 meter per år. Det gör Råbjerg mile till Europas största vandrande sanddyna. 

Upptäck Danmarks ”miniöken” och tystnaden

För över 300 år sedan bildades Råbjerg Mile i ett område som heter Råbjerg Stene. Nästan hela platsen liknar en öknen, och du kan se sanden rulla, flyga, hoppa och dansa. Sanden gör det omöjligt för växtlighet att växa och frodas här. Om du kommer hit tidigt på morgonen kommer du att märka att sanden absorberar ljud – tystnaden är överväldigande. Men om du besöker platsen när det blåser, kan du höra hur vinden viner och piskar det ökenliknande landskapet i Råbjerg Mile.

Hotell nära Råbjerg Mile

Vill du besöka Råbjerg Mile vid Danmarks norra spets, är Scandic The Reef det perfekta stället att övernatta på. Från hotellet, som är beläget i Frederikshavn, kan du köra till Råbjerg Mile på 30 minuter. Efter att du har vandrat över dynerna hela dagen kan du koppla av i hotellets inomhusvattenland, som är ett fantastiskt äventyr för alla åldrar.