Østerbro

Breda esplanader, delikatessbutiker och Danmarks mest berömda staty. Många anser att Østerbro är Köpenhamns ”fina” kvarter. Här är det nära till vattnet och gröna oaser som Citadellet och Fælledparken, för att inte nämna Lilla sjöjungfrun på Langelinie. Ge dig ut på äventyr i Østerbro i Köpenhamn.

Østerbro – stadens port mot öst

Østerbro i Köpenhamn har fått sitt namn från kullerstensgatorna som går österut från Østerport. För många Köpenhamnsbor har inre Østerbro blivit synonymt med stadens ”fina kvarter”. Här hittar du många av stadens utländska ambassader och breda esplanader. Lite längre ut i Østerbro ligger du Nordhavn och Svanemøllen, där nybyggen och renoveringar i hamnen har gett nytt liv till området.

Langelinie och Lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun | Østerbro | Foto: Wonderful Copenhagen | Scandic HotelsVid gränsen mellan gamla Köpenhamn och Østerbro sitter en vacker ung jungfru på en sten och hälsar sjömän och andra gäster välkomna till Köpenhamn. Skulpturen Den lille Havfrue (den lilla sjöjungfrun) avbildar Hans Christian Andersens sagofigur med samma namn, och var en gåva till Köpenhamns stad från bryggaren Carl Jacobsen (son till grundaren av bryggeriet Carlsberg). Den lilla sjöjungfrun har suttit på sin sten på Langelinie sedan 1913, men åkte nyligen på turné i Kina under Världsutställningen 2010. Den lilla sjöjungfrun har upprepade gånger fallit offer för vandalism och till och med blivit av med sitt huvud flera gånger. Hon besöks av hundratals turister varje dag, och skulpturen är en av Köpenhamns mest populära sevärdheter.

Den femstjärniga befästningen

Citadellet ligger på gränsen mellan Köpenhamns innerstad och Østerbro, i närheten av Langelinie och den lilla sjöjungfrun. Citadellet är en av norra Europas mest välbevarade befästningar. Det byggdes som en del av Köpenhamns försvar 1624, och sett uppifrån har det formen av en pentagram. Under perioden av absolut monarki i Danmark fungerade citadellet bland annat som stadens fängelse. I dag används dock de gamla byggnaderna av den danska försvarsmakten. Om du besöker Kastellet sent i april kommer du att kunna njuta av de många körsbärsträdens blomning.

Kastellet i Østerbro | Foto: Mostphotos | Scandic Hotels

Danmarks äldsta bostadsområde och potatisar

Mitt bland Østerbros delikatessbutiker och designbutiker kommer du att hitta det som tros vara Danmarks äldsta bostadsområde, Rosenvængets Allé. Kvarteret grundades 1857, och byggnaderna designades av Danmarks främsta arkitekt vid den tiden.

Mitt emot Danmarks nationalgalleri, innan du kommer fram till sjöarna, ligger ett antal små, smala hus. De byggdes som arbetarbostäder, men är nu några av Köpenhamns mest åtråvärda bostäder. Husen, vilka kallas ”Kartoffelrækkerne”, ligger i ett område där det ursprungligen var förbjudet att bygga med hänsyn till Köpenhamns försvar. I stället odlade man potatis där. Husen ligger i raka rader, vilket bidrog till kvarterets speciella namn när man slutligen kunde bygga där i slutet på 1800-talet.

Hotell nära Østerbro

Hotel Scandic Front ligger inte långt från Østerbro. Hotellet har ett unikt läge med utsikt över Köpenhamns hamn, Köpenhamns operahus och den danska kungliga teatern, och är perfekt om du vill utforska Østerbro under din vistelse i Köpenhamn.