Samarbeten för hållbarhet

Vi samarbetar med företag och organisationer som tar hållbarhet på allvar. De anser precis som vi att omtanke om människor och miljö kan bidra till både goda affärer och ett bättre samhälle.Samarbeten som gör världen till en lite bättre plats

Det Naturliga Steget

Det var 1994 som Scandics miljöarbete startade på allvar. Det Naturliga Steget var vår rådgivare redan från start och deras principer för hållbarhet visar oss vägen än idag. Det Naturliga Steget hjälper företag och organisationer att ta strategiska beslut för hållbarhet (ekonomiskt, miljömässigt och socialt).

Diversity Charter Sweden

Diversity Charter är ett nätverk för företag och organisationer som aktivt söker ett framgångsrikt sätt att arbeta med mångfald. Verksamheten är ett näringslivsinitiativ som startades 2010 i Sverige, av företag som Scandic.

Real Stars

Under 2014 inledde Scandic Sverige ett samarbete med organisationen Real Stars. Samarbetet är centrerat kring ”Fair Sex”, det vill säga, ett arbete mot människo- och sexhandel.

ICARUS

Scandic ingår i den rådgivande kommittén i miljöprojektet ICARUS, som drivs av Business Travel Association. ICARUS är det största internationella hållbarhetsinitiativet för affärsreseindustrin.

Visita

Visita är hotell- och restaurangbranschens egen organisation i Sverige. Scandic ingår i ”Visitas hållbarhetsråd”.

Klimaløftet

Klimaløftet är regeringens och miljödepartementets klimatkampanj i Norge. Syftet är att skapa förståelse och engagemang för klimatfrågor samt att bidra till att utsläppen minskar. Scandic är en av miljödepartementets samarbetspartner och ska delta i utformningen av ett kraftfullt koncept för Klimaløftet.

Stockholm Water Prize

Scandic är en av grundarna till Stockholm Water Prize. Varje år delas priset ut av Stockholm International Water Institute under World Water Week, som besöks av forskare och experter från hela världen.

Den nordiska Svanen

År 1994 inledde Scandic sitt miljöarbete med full kraft. Svanen, som är Nordens ledande miljömärkning, har varit en mycket viktig samarbetspartner redan från starten. Mer än 4 av 5 av våra nordiska hotell är Svanenmärkta och andelen ökar hela tiden. Svanen är den tuffaste miljömärkningen och det officiella nordiska miljömärket, instiftat av Nordiska Ministerrådet. Att samarbeta med Svanen har många fördelar, bland annat:

 • Oberoende tredjepartscertifiering, typ 1
 • Övergripande perspektiv med tuffa kriteriekrav (energi, vatten, kemikalier, avfallshantering och återvinning)
 • Obligatoriska gränsvärden som alla måste uppfylla
 • Ett av Sveriges mest välkända varumärken (96 %) med omfattande marknadskommunikation
 • Ett viktigt hållbarhetsverktyg för offentliga och privata upphandlingar/inköp

Miljömärkta leverantörer

Vi väljer även leverantörer och produkter som är märkta med den nordiska Svanen eller EU Ecolabel, allt från inredning till tryckta material och rengöringskemikalier. Tillsammans med våra leverantörer strävar vi efter att utöka antalet miljömärkta produkter på våra hotell.

EU Organic

EU:s officiella märkning av ekologisk mat, hittar du bland annat på våra frukostbufféer.

Debio

I Norge samarbetar Scandic med Debio vars mål är att säkra den ekologiska maten i landet. Scandics frukost i Norge är certifierad av Debio.

Luomu

Finland samarbetar vi med Luomu. Organisationens främsta mål är att marknadsföra ekologiska varor som en del av den finska matkulturen.

Dansk Ø-Mærke, Statskontrolleret Ø kologisk

På danska Scandic ser du Ø-märkning av ekologiska mat- och dryckesvaror. Den infördes 1989 och garanterar att produkten godkänts av danska myndigheter. Organisationen jobbar med hela kedjan, från tillverkning till konsumtion.

WWF

För oss är det viktigt att försöka uppnå en balans i jordens resurser. Därför följer vi alltid WWF:s riktlinjer för hållbart fiske. Vi deltar också varje år i WWF:s manifestation Earth Hour för att visa allvaret i klimatfrågan.

Rättvisemärkt

Rättvisemärket (Fairtrade) är en etisk och social märkning för mänskliga rättigheter. Genom att köpa rättvisemärkta produkter främjas demokrati och giftfritt odlande samt att barnarbete och diskriminering motverkas. Vi serverar endast rättvisemärkt kaffe på våra hotell i Finland, Norge, Tyskland och Sverige.

UTZ Good Origin

UTZ garanterar att kaffet odlats med socialt och miljömässigt ansvar och kaffet kan alltid härledas till land och odlare. Allt kaffe vi serverar i Danmark är UTZ-certifierat.

Lazarushjälpen

Tack vare samarbetet med Lazarushjälpen får många barn i socialt svåra situationer i alla fall en julklapp. Samarbetet finns idag på många orter i Sverige.

Retoy

Retoy är en svensk organisation som arrangerar leksaksbytardagar och lekdagar med fokus på barns rättigheter. När de besöker Malmö, Göteborg och Stockholm brukar vi hjälpa till med övernattningen.

Rädda barnen

Vid katastrofer i världen brukar vi skänka ett bidrag till Rädda Barnen och också ta hjälp av våra medarbetare och gäster att samla in pengar.

Scandic i samhället

Vi engagerar oss i lokalsamhället runt varje hotell i varje land. Tillsammans med våra viktiga samarbetspartners, i form av företag, organisationer och eldsjälar i vår närhet, arbetar vi med att skapa ett gott samhälle.

Bidrag till hållbara initiativ

Under åren har vi stöttat olika spännande och viktiga initiativ inom hållbarhet. Bland annat:

 • Polyteknisk Forening – Ingenjörsstudenter från Danska tekniska universitetet testar sina uppfinningar och praktiska hållbarhetslösningar på Roskilde-festivalen.
 • Quick Response – Journalister som uppdagar, diskuterar och utbildar kring diskriminering i media.
 • Miljöresurs Linné – Tävling mellan restaurangskolor i miljöanpassad matlagning.
 • Copenhagen Business School – Utbildar 18 000 studenter till hållbarhetsambassadörer med fokus på affärsmöjligheter.
 • Sparrevikens lägergård KFUK-KFUM – Dagläger för barn med invandrarbakgrund, där de kan njuta av friluftsliv tillsammans med andra barn.
 • KFUM Umeå – 15 dagar med avkoppling, sommarjobb och skola på landet för ensamkommande flyktingbarn.
 • Consumentor/Shopgun – Information om konsumtionsvarors etiska, miljömässiga och hälsomässiga påverkan, distribuerat via internet och mobiltelefoner.
 • Rättviseförmedlingen – Hjälper företag och organisationer att hitta särskilda personer och underrepresenterade grupper för rekrytering, föreläsningar och så vidare.