Julbordets turer

Visste du att ett klassiskt julbord ska ätas i en viss ordning? Här berättar vi om turerna. Stämmer de överens med hur du äter ditt julbord?

orka äta hela julbordet

Vissa har en färdig strategi för hur de äter sitt julbord, andra plockar lite planlöst av det som står till buds. Att följa de klassiska turerna kanske inte är en så dum idé! Visst är de många (sju stycken!). Och hur ska man orka? Tricket är att ta lagom mycket - det vill säga ganska lite - under varje tur för att inte bli proppmätt halvvägs igenom kvällen. 

Turerna på ett klassiskt julbord:

  • Tur 1: Sill och strömming med tillbehör.
  • Tur 2: Lax, fiskpaté, skaldjur och ägg.
  • Tur 3: Kallskuret, det vill säga det kött som inte är varmt. Det kan vara skinka, korvar och patéer
  • Tur 4: Småvarmt. Ja det kallas så. Med det menas köttbullar, Janssons frestelse, lutfisk, revbensspjäll och dopp i grytan. 
  • Tur 5: Ostar
  • Tur 6: Dessert: Ris á la Malta, fruktsallad och klenäter för att nämna några exempel.
  • Tur 7: Julgodis. Dags att frossa i godsaker som knäck, brända mandlar, polkagrisar och marmelad.

Såhär ser de klassiska turerna ut, men inget är förstås hugget i sten. Utbudet på olika julbord varierar. Många av Scandics hotell serverar traditionella julbord, andra har vegetariska julbord eller har valt att fokusera på skaldjur. Här kan du hitta ett julbord som passar dig!