Boka möte

Nu hålls jobbmötet på gymmet

Sweatworking – det vill säga att man tränar under jobbmötet – blir allt vanligare i USA. Men vilka är egentligen fördelarna? Vi träffar Mathias Kemi och Rickard Forsberg som har avstämningsmöten på löpbandet sedan flera år tillbaka.

Hälsotrenden tar ett språng in i mötesvärlden

Promenadmöten blir exempelvis vanligare och en variant är ”walk and talk”–vilket innebär att man under en promenad funderar över en diskussionspunkt för att sedan komma tillbaka till mötet och delge sina tankar. I USA blir dessutom sweatworking, det vill säga att man tränar under jobbmötet, allt vanligare. Trenden kan vara ett sätt att få in träningen i en stressig tillvaro.

Avstämning på löpbandet

Mathias Kemi är ansvarig för sponsring och partnerskap på Scandic och chef över Rickard Forsberg som ansvarar för sport- och organisationsaffärerna. De är nära kollegor sedan länge och något av pionjärer när det gäller sweatworking i Sverige. Under minst fem år har de haft jobbmöten på gymmet–och idag är det helt naturligt för dem att hålla en avstämning på löpbandet.

– Varje eller varannan vecka ses vi på gymmet för ett möte. Vi kombinerar det ibland med frukost och vi startar ofta på löpbandet vid 06.30-tiden, berättar Mathias.

Som nära kollegor tränade de ofta tillsammans och de pratade arbete – vilket gjorde att det sedan blev naturligt att hålla mer renodlade jobbmöten i träningsmiljön.

Ett sätt att frigöra tid

Mathias och Rickard menar att sweatworking är ett sätt att tidsoptimera i en stressig samtid. Om man arbetar mycket och har familj kan det vara svårt att hinna med träningen efter jobbet.
–Gymmet är dessutom en väldigt avslappad miljö och det är ett bra sätt att lära känna kollegor eller samarbetspartners, säger Rickard som berättar att de i nästa vecka ska spela tennis med Svenska Bandyförbundet.

Sweatworking i Sverige

Sweatworking blir allt vanligare i USA och kanske handlar trenden delvis om att arbete och fritid i större utsträckning går ihop. Vi lever i en tid där vi ständigt kan vara uppkopplade och till exempel kan svara på ett jobbmejl klockan elva på kvällen.

Men kan sweatworking etablera sig i Sverige? Och kommer en del att boka löpband istället för mötesrum framöver?

Mathias och Rickard tror att fler kommer att anamma sweatworking om det blir en ”snackis”. De menar att gymmet är perfekt för avstämningar. Vad de pratar om i mötet påverkas av om det är lugnt omkring dem. – På ett proppfullt gym pratar man ju inte företagshemligheter, säger Rickard.

De håller med om att sweatworking kräver att gruppen eller båda parter är träningsintresserade och ungefär på samma nivå, men säger att promenader eller cirkelträning kan vara bra alternativ som passar de flesta.

Effektivitet behöver inte vara 8 kontorstimmar

Mathias och Rickard tror att många branscher kan gynnas av trenden då de menar att det bland annat handlar om att frigöra tid vilket kan göra människor mindre stressade. Och bara för att man är på kontoret i åtta timmar betyder det inte att man är konstant effektiv. 

–Det finns en prestige i att visa upp att man är på jobbet klockan åtta och att man går vid fem. Men jag tycker inte att alla behöver sitta på kontoret hela tiden, idag kan man jobba från många olika platser–även gymmet, säger Mathias.