Boka möte

Så gör du dig själv spännande på mötet

Att väcka andras nyfikenhet på mötet är inte alltid det allra lättaste. Retorikexperten Elaine Eksvärd har tipsen för du får andra att lyssna på dig.

Konsten att få folk att lyssna

Så Elaine, vad kan man tänka på när man ska prata inför människor?
–För att folk ska vilja lyssna på dig är det viktigt att väcka tre känslor: nyfikenhet, trovärdighet och välvilja, säger retorikexperten Elaine Eksvärd. Hon nämner dessutom vikten av att vara förberedd och att hålla ögonkontakt med publiken. Också kläderna man bär spelar en viktig funktion. Det gäller att klä sig strategiskt inför tillfället och fundera över frågan: vad vill jag signalera?

"Undvik ursäktande retorik"

När det gäller saker man bör undvika så tycker Elaine att man kan låta bli att använda ursäktande retorik. Meningar som ”jag ska bara...” eller ”jag ska prata lite...” gör enligt henne lyssnaren ointresserad.

Men kan verkligen alla bli bra på att prata? Elaine tror att alla kan bli bra talare efter sina förutsättningar. Alla kan träna upp sin retoriska förmåga och det är förstås bra att öva i praktiken.
–Tacka ja till möjligheter om att hålla en presentation eller ett tal på ett bröllop eller en fest, säger hon.

Elaine är van att tala inför människor och hon har bland annat föreläst i sammanhang med exempelvis Tony Blair och Göran Persson.

Blir du aldrig nervös när du ska prata inför folk?
–Jo, absolut. Det finns alltid en viss nervositet, fast i olika grad. Jag ser det som att jag har respekt för publiken, säger hon. Nervositet behöver alltså inte nödvändigtvis vara negativt – det kan handla om att man tar uppgiften på allvar och att man respekterar publiken. Men om man trots allt tycker att det är jobbigt och vill bemästra sin nervositet så tycker Elaine att man kan tänka på att det egentligen inte handlar om en själv. Det är inte du – utan budskapet som är det väsentliga när du ska prata inför andra.

Författat flera retorikböcker

Elaine ville skriva redan som liten och idag har hon gett ut en rad böcker om retorik med titlar som ”Vardagsmakt”, ”Härskarteknik” och ”Snacka snyggt”. Det finns förstås skillnader mellan muntlig och skriftlig kommunikation och hon menar att man har fler chanser på sig när man skriver. Där går det att omformulera sig på ett annat sätt. Å andra sidan visar forskning att rösten är bättre än pennan när det kommer till att övertyga. I slutändan är det du som väljer vad som passar dig bäst.

Elaines 5 bästa tips för att prata snyggt

  1. Var förberedd – så att du är trygg med vad du ska säga
  2. Klä dig strategiskt inför tillfället – vad vill du signalera?
  3. Håll ögonkontakt med publiken
  4. Tänk på att det inte är du, utan det du säger som är det väsentliga – det kan lugna nerverna
  5. Undvik ursäktande retorik såsom “jag ska bara...”eller “jag ska prata lite..."