Sveriges största hotellrenovering

För femtio år sedan, 1963, öppnade Scandic det första väghotellet i Laxå – som också blev det första i sitt slag med moderniteter som tv på rummet och hotellpool. Sedan dess har Scandic lett utvecklingen i branschen. Scandic har tillsammans med fastighetsägaren Pandox renoverat 21 väghotell på lika många svenska orter och har därmed genomfört en av Nordens största hotellsatsningar genom tiderna.

Resan mot moderna väghotell 2013/2014

Nytt koncept efter nya mönster

Det nya hotellkonceptet har utvecklats med hänsyn till förändrade familjekonstellationer, nya resemönster och omvärldstrender. Renoveringarna omfattar allt från reception och lobby till restaurang och hotellrum och varierar i omfång på de olika hotellen.

Projektet i siffror

  • 21 väghotell renoveras på 21 svenska orter
  • 5 kilometer heltäckningsmatta rullas ut i korridorerna – perfekta för lek med bilar för de små gästerna
  • 3 000 nya fåtöljer att vila sig i
  • 4 000 nya sköna sängar
  • 120 nya familjerum med smarta lösningar för stora och små
  • 1 730 rum och badrum i ny design
  • 15 000 energisnåla LED-lampor lyser upp tillvaron för gäster och medarbetare
  • 18 000 meter tapet med 17 unika symboler
  • En investering om totalt 1,6 miljarder kronor, varav 670 miljoner till morgondagens väghotell

Design och inredning i världsklass

För att få en väl anpassad inredning har Scandic jobbat med design- och arkitektbyrån Koncept. Koncept var med och skapade den prisbelönta inredningen på hotell Scandic Grand Central i Stockholm, som vunnit många internationella utmärkelser för just sin specifika design.

Enhetlighet med lokala detaljer

Resultatet är en enhetlig inredningsarkitektur som appliceras på alla ombyggda hotell. För att lyfta fram det lokala, som präglar orten hotellet ligger på, finns unika element som till exempel en specialdesignad tapet med lokala kändisar, företeelser eller symboler.

Väghotell med internationell mat

Köksbaren är ett matkoncept där man på utvalda hotellen erbjuder svenska och internationella matklassiker av hög kvalitet. Ambitionen är att servera god och näringsriktig mat och ta fighten med den annars så tråkiga vägmaten. Inredningsmässigt är Köksbaren anpassad för att gästerna ska kunna växla mellan arbete och fritid, vara sociala eller sitta ifred och se på tv, samtidigt som de äter en bit mat.

Scandics klassiker

Scandic har under de senaste åren satsat mycket resurser på att lyfta fram mat och dryck som en viktig del i hotellvistelsen. Scandic Klassiker är vidareutveckling av fyra populära maträtter som gästerna ska kunna njuta av oavsett vilket Scandic-hotell de besöker. Scandics Klassiker består av caesarsallad, hamburgare, biff Café de Paris och en läcker chokladsviss.

Barnens Scandic

Scandic vill vara barnens hotell och i renoveringsarbetet har stor hänsyn tagits till hur barnen upplever och utnyttjar ett hotell. I alla hotellkorridorer finns en matta med vägmönster som beskriver Sveriges orter och besöksmål – från Malmö i söder till Kiruna i norr – där barnen kan springa och tävla om vem som först hittar Pippi Långstrump - eller en dalahäst.

Alla receptionsdiskar sänks så att även de som inte är så långa kan komma upp och titta. Förutom anpassade rätter i restaurangen finns såklart Sigges lekhörna och erbjudandet att barn upp till 13 år sover utan extra kostnad i föräldrarnas rum.

Hållbarhet i främsta rummet

Miljöhänsyn, socialt ansvarstagande och tillgänglighet är centrala delar för Scandic och har självklart vägt tungt även i renoveringsarbetet. Detta innefattar allt ifrån val av leverantörer till hur uttjänta möbler tas tillvara och miljöaspekter på de produkter som ska finnas på de ombyggda hotellen.

Scandic har sedan över tio år en egen handikappambassadör i Magnus Berglund, som självklart är med vid utformningen av renoveringarna, så att de ombyggda väghotellen håller samma höga standard på tillgänglighet som övriga Scandichotell.