Att göra i Kiruna

Fjäll med älvar, magisk midnattssol och norrsken samt hem för Sveriges högsta berg Kebnekaise - välkommen till Kiruna! Vi har samlat våra fem bästa tips på saker att göra när du besöker Kiruna.

Boka hotell i Kiruna5 saker att göra i Kiruna

Sveriges nordligaste stad är inte bara känt för Kebnekaise utan här finns även världens största underjordiska järnmalmgruva. Med sitt läge, 200 kilometer norr om polcirkeln, utgör stan en av de bästa platserna i norden för att se det magiska norrskenet från september till mars.

  1. Världens största underjordiska järnmalmsgruva är en servärdhet du inte får missa. Gruvan hör till LKAB:s Visitor Centre och ligger 540 meter under jord. Här kan du se utställningar, filmer och maskiner och får en unik inblick i den moderna gruvindustrin.

  2. Ta bilen en timme till Abisko och Aurora Sky Station, utsedd av Lonely Planet som den bästa platsen i världen att se norrskenet lysa upp himlen.

  3. Ta en utflykt västerut, cirka tio mil från Kiruna och 1,5 km från Björkliden, och upplev Silverfallet. Det vackra vattenfallet forsar ner i Torneträsk och från platsen syns även vyn över Lapporten – Sveriges mest avbildade fjällmotiv.

  4. Kebnekaise i all ära, testa istället gruvberget Luossavaara, som dessutom ligger "mitt i stan". Här kan du åka både utför och på längden. Det är svårt att inte hänföras den fantastiskt vackra omgivningen över fjällvärlden.

  5. Frisk fjälluft och rent vatten väntar den som vandrar i naturomgivningarna i Kiruna. Från hotellet är det enkelt att ta sig till många vackra vandringsleder. Välj mellan flera leder bland andra den numera världsberömda vandringsleden Kungsleden som besöks av vandrare från när och fjärran. Packa ned dina skönaste vandringsskor och en ryggsäck packad med en härlig picknick.

Bo bekvämt på vårt nya hotell Scandic Kiruna mitt i Kiruna intill stadshuset. Nära till alla sevärdheter, och det bästa av allt, smidigt och enkelt när du vill somna kvickt i din sköna säng efter äventyret.

Boka hotell i Kiruna