7 saker att göra i Oslo

Sugen på att åka till Oslo? Härligt. Vi har samlat 7 saker att göra i Oslo som gör resan än mer minnesvärd. Oavsett smak och intresse har vi tips för alla att utforska.

Boka hotell i Oslo1. Se Oslo från cykelsadeln

Ett bra sätt att bekanta sig med Oslo är att cykla. Vissa Scandichotell har cyklar som du kan låna, och annars är det enkelt att hyra. Oslo är inte en stor stad, med storstadsmått mätt, och det är inte långt från staden till landsbygden. Dessutom är klimatet väldigt cykelvänligt.

2. Konst i Frognerparken

I Frognerparken finns det över 200 skulpturer av Gustav Vigeland. Missa inte hans berömda verk Sinnataggen (”den arga pojken”) eller Livshjulet. Om du är i Oslo på en söndag kan du även besöka konstnärens yngre bror Emanuel Vigelands mausoleum. En kuslig sevärdhet med ett tunnvalvsrum som är helt täckt av väggmålningar och dramatiska scener av människans liv och död.

3. Även norrmän är inomhus ibland

När vädret inte passar finns det alltid saker att göra i Oslo. Varför inte gå in till Skur 13, en skatepark med skenor, rör och ramper, eller kanske ta en guidad rundtur på Norges nationalopera och -balett som ligger precis vid hamnen.

4. Dags för en utmaning?

Du är väl inte höjdrädd? Utmana dig själv och din höjdskräck i Skandinaviens största klätterpark. Den har varierande svårighetsnivåer och inkluderar 900 m zipline. Glöm inte att besöka Vaffelboden för att äta nygräddade våfflor efteråt.

5. Upplev vikingaarvet

Uppgradera dina kunskaper i historia på Vikingaskeppsmuseet, som visar fynd från Gokstad, Oseberg och Tune. Här visas även småbåtar, slädar, verktyg och textilier. Se till att spara biljetten efteråt, du får nämligen fri entré till Historiska museet om du besöker det inom 48 timmar. 

6. Öluffa på Oslofjorden

Med en vanlig kollektivtrafikbiljett eller ett Oslo-pass kan du öluffa på den inre Oslofjorden. Det finns många stränder och vandringsleder på öarna och även kulturarv från medeltiden att utforska.

7. Färska räkor i hamnen

Att köpa färsk fisk direkt från båtarna när de kommer in i hamnen på morgonen är en gammal tradition i den norska huvudstaden. Så varför inte ge dig ut tidigt och prova på de färska räkorna, som avnjuts bäst på en av bänkarna på torget med utsikt mot stadshuset.

Boka hotell i Oslo