Historia

Grand Hotel har med sitt oöverträffade läge i Oslo bibehållit sin plats som ett särpräglat landmärke ända sedan tiden då staden kallades Kristiania.Från början

Grand Hotel grundades 1874 av konditorn Julius Fritzner. När hotellet först öppnades bestod kvarteret på Karl Johans gate av tre byggnader: Bardoe, Fuhr och Heiberg.

Hotellet fortsatte att expandera och den 15 december 1886 öppnade man dörrarna till Speilsalen (spegelsalen). För första gången kunde gästerna äta middag till musik av restaurangens orkester. Det mest eleganta receptionsrummet i Norge öppnade 1894 i närvaro av dramatikern Henrik Ibsen. Rokokosalen omfattade två våningar och var utsökt dekorerat med väggmålningar av Krogh på väggarna och i taket.

Spegelsalen och rokokosalen hörde till Oslos mest berömda balsalar. Man sålde biljetter till evenemang såsom hyllningen av Roald Amundsen när han återvände till Oslo efter den lyckade expeditionen till Sydpolen 1912, författarframträdanden, Oslo-firanden och afterski efter den årliga Holmenkolldagen, en internationell skidhopptävling.

Mellan 1911 och 1913 renoverades Grand Hotel och fick sin nuvarande fasad, med vit granit från Sognefjordsområdet i västra Norge, samt det karakteristiska klocktornet med sitt koppartak och en mycket vacker utsikt.

Läs mer om historien bakom Grand Hotel Oslo här